Connect with us

technokrata

800 kilométer egy feltöltéssel

ibm

Smart home

800 kilométer egy feltöltéssel

Az IBM új szuper-akkumlátorával egy feltöltéssel elautókázhatunk Budapestről Münchenbe, és még egy picit el is tévedhetünk. Ez a jövő zenéje.

A rendkívül innovatív IBM tervei között szerepel egy olyan EV (elektromos autó) energiaforrás, melynek használatával akár 800 kilométernyi távolságra is biztonsággal elmehetünk, nem kell menetközben attól félni, hogy leáll (lemerül) az autó. Természetesen egy ilyen hosszú út során jelentős akkumulátormelegedéssel kell számolni (mint amikor sokáig mobilnetezünk a telefonunkon, az is felmelegszik), ami nem tesz jó se az elemek élettartamának, se a kocsinak.
A mérnökök azonban úgy tűnik ezt is megoldották, ugyanis léghűtéses rendszere lesz az akkumulátonak, melyet az elemek típusától vezérelve Lithium Air-nek neveztek el. De a levegő nem csak hűtésre kell, hanem arra is, hogy hozzájáruljon az áram generálásához. Az oxigén molekulák bejutnak a szellőzésen keresztül egészen egy nano-struktúrált karbon szűrőn keresztül, mely után rekacióba lép a lítium ionokkal és elektronokkal, így generálva az áramot. A technológiára azonban még várni kell, ugyanis 2020-2030 előtt nemigen lesz belőle tömegtermék. A Battery 500 Project, mert hogy így hívják a vállalkozást, immár három résztvevős, ugyanis nemrég a kutatáshoz-fejlesztéshez csatlakozott az Asahi Kasei (Japán egyik legmeghatározóbb kémiai termékek gyártója) és a Central Glass (elektrolitokban és Li-Ion akkumulátorokban utaznak) is.


Maga a Battery 500 Project 2009-ben indult a svácji Almaden-i IBM kutatóközpontban, céljuk a minél nagyobb távolság megtételére képes akkumulátor elkészítése.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek