Connect with us

technokrata

Villanykörte az örökkévalóságnak

original

Smart home

Villanykörte az örökkévalóságnak

Vagy majdnem. Mindesetre a Phillips LED körtéje, az L Bulb 25 éven át üzemel folyamatosan.

Van egy villanyégő (igazából kettő, de a General Electric-é időkapszulában volt) valahol Kaliforniában, a Livermore-i tűzoltóságon nagyjából 111 éve folyamatosan világít. Mindösszesen kétszer kapcsolták le, egyszer még 1903-ban, amikor egyik tűzoltóságról egy másikba költöztették illetve 1937-ben egy hétre, amikor renoválták az épületet. Azóta viszont akár webkamerán keresztül is követhetjük a nem mindennapi izzó életét.
Azt nem tudni, hogy emiatt vagy csupán a zöldebb energiafelhasználásért, de az amerikai energiaügyi minisztérium tavaly pályázatot írt ki (Bright Tomorrow Lighting Prize), melyen a legjobb, legenergiatakarékosabb és legzöldebb izzóját keresték, mely civil használat esetén is megállja a helyét. A versenyt a Phillips nyerte meg egy ledes villanykörtével, melyre mostantól akár a teljes izzógarnitúránkat lecserélhetjük, már ha a pénztárcánk engedi, ugyanis nem olcsó. Az izzó ledes fényforrás, nagyjából egy 60 Wattos villanykörte fényével ér fel és csupán a hatodát eszi áramban a hagyományos égők helyett. Az égő meglepően vastag árcédulát kapott, ugyanis az ajánlott fogyasztói ára 60 dollár darabonként, azaz 13.600 forint, viszont cserébe a gyártó 25 éves élettartamot (vagy 30.000 órát) jósol minden egyes darabnak, ráadásul 10 dollár kedvezményt adnak az első vásárlóknak. A borsos ár ellenére éves szintre lebontva már olcsónak számít az izzó (nagyjából 1-2 évente kell cserélni egy-egy izzót), és ha minden foglalatba ilyen ledes izzót raknánk, akkor a megspórolt energia árából rövid időn belül megtérülhet a kiadásunk. Megjelenésére stílusosan a Föld Napján kerül sor, most vasárnap, egyelőre csak New Yorkban.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd