Connect with us

technokrata

Hogyan cseréljünk konnektort?

wall-plug.jpge868c787-025d-43d2-96d5-080c2d5b3d82Larger (2)

Smart home

Hogyan cseréljünk konnektort?

E heti csináld magad sorozatunkban bemutatjuk, hogy hogyan kell lecserélni/megjavítani otthon a fali konnektort, ha nem is ment tönkre, de a feleségünk/férjünk kirántotta a falból esetleg a csatlakozó kihúzása közben.

Múlt heti csináld magad cikkünkhöz nagyon hasonlatos a mai téma, annyiban tér el, hogy a konnektorban nincs mozgó alkatrész, tehát tönkremenni szinte nem is tud. Persze, mechanikus elhasználódás lehetséges, no meg ott van mindenki rémálma, a falból kilógó konnektor esete.

Azonnal az elején megjegyzem, hogy mindig a legjobb megoldás, ha szakembert hívunk, a hálózati áram nem viccel, egyetlen érintés is halálos lehet!
De ha valami okból kifolyólag nem kivitelezhető szakember kihívása az esethez, akkor kellő körültekintéssel mi magunk is meg tudjuk javítani/cserélni.
Ehhez a legfontosabb eszköz (fontosabb, mint a csavarhúzó!) az odafigyelés! Gyerek, háziállat ne legyen a környezetünkben, egyrészt elég magunkra figyelni, másrészt piszok gyorsan tud egy kétéves csemete olyat találni magának, ami nem neki, nem játéknak való.

Legelső ténykedés ismét a biztosíték megszakítása. Ha van osztott biztosítótáblánk, akkor elég lehet a rész-áramkört megszakítani. Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük, ha a kérdéses konnektorba csatlakoztatunk egy világítóeszközt, és kapcsolgatjuk egyenként lefelé a biztosítékokat, amelyiknél elalszik a fény, azt az áramkört kell megszakítani. Itt is megjegyzem, hogy abszolút biztonságra azzal lehet törekedni, ha a villanyóra alatti fő biztosítékot oldjuk ki, ez biztosan minden áramkört megszakít.

Ez utóbbinál vigyázzunk, az újabb építésű házaknál már a bejárati ajtón kívül, esetleg a mások által is hozzáférhető folyosón vannak a villanyórák, nehogy túlzottan segítőkész legyen valaki és visszakapcsolja az áramot, mindenképpen szükséges egy személy az órához, aki megakadályozza ezt!

Ha biztosak vagyunk az árammentességben, következhet a falon kívüli rész eltávolítása, mely kiviteltől függően 1 vagy 2 csavarral van rögzítve, normál, 4-5 mm széles fejű csavarhúzó kell hozzá.
Ha megvagyunk, feltárul előttünk a konnektor belső felépítése.

És innentől különválasztom a cikket.
Először arról írok, ha csak kijött a falból a konnektor teste.

Ez esetben a két kis oldalsó karmot megfeszítő csavart kell meglazítani, ezáltal a karmok visszahúzódnak, ismét behelyezhetővé válik a műanyag szerelvénydobozba a konnektortest.
Nyomjuk be az egészet annyira, hogy egy szintbe kerüljön a fallal, majd csavarjuk egyformán a két oldali csavart be a helyére (ügyelve, hogy ne legyen féloldalas). Ezek után mehet vissza a külső burkolat, készen vagyunk, lehet learatni házastársunk elismerését!

Ha nem csak kijött a falból a konnektortest, hanem cserélni is kell:
Belül 3 vezetéket találunk általában, ezek rendszerint külön színezésűek (szabvány szerint) de sajnos találkozni lehet régebbi, minden egyszínű kivitellel is. Ez utóbbi esetben még jobban körültekintőnek kell lenni! Ha ilyennel találkozunk, akkor talán jobb lesz mégis megvárni/megfizetni a szerelőt. Persze erre is van trükk, ha van pár lakkfilcünk, meg tudjuk jelölni még bekötött állapotban más-más színnel a vezetékek szigetelését, ez segíthet visszacsavarozáskor, mit, hová kell.

Szabvány szerint a fázis (ez a legfontosabb, mert ez az az ér, ami biztosan ráz!) mindig fekete szigetelést kap, a nulla kéket, a védőföldelés pedig zöld, sárga vagy zöld-sárga csíkozást.
A konnektorban jól látható, hová van a fekete, hová a kék, és hová (hátrébb, a két függőleges földelés-érintkezőhöz kapcsolódó) a sárga-zöld vezeték csatlakoztatva. Ezeket kicsavarozva szépen kiemelhetjük a réggi konnektrotestet, behelyezhetjük az újat, értelemszerűen visszacsavarozzuk a vezetékeket a helyére.

Innentől pedig ugyanúgy járunk el, mint a kilógó konnektornál, a két kis körmöt megfeszítő csavarokat oldjuk, majd a fal síkjába toljuk a konnektortestet, és elkezdjük meghúzni a két oldalon egyformán a rögzítő körmöket megfeszítő csavarokat.

Végül visszarakjuk a műanyagborítást, melyet 1 vagy 2 csavarral (konnektortól függően) rögzítünk.
Készen is vagyunk!

Végére egy figyelmeztetés:
A konnektorba csatlakoztatott hálózati dugaljat MINDIG úgy kell kihúzni, hogy egyik kezünkkel a konnektort támasztjuk, másikkal a dugót húzzuk kifelé. Ha mindig így járunk el, megúszhatjuk a falból kilógó, lötyögő, veszélyes konnektorokat!Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd