Connect with us

technokrata

Jövőre valósággá válhat a Google kijelzős szemüvege

google project glass2

Smart home

Jövőre valósággá válhat a Google kijelzős szemüvege

A Google kiterjesztett valóság-szemüvege (Augmented Reality-AR) tesztelésének utolsó fázisába került. Már az utcákon kóborolnak vele.

Tegnap a Google végre lerántotta a leplet a nagy titokban készülő Project Glass-ről, mely a keresőóriás cég első AR-szemüveg is egyben. Igaz, még legalább egy év, hogy a boltok polcaira kerüljön a kütyü, mellyel valós időben juthatunk információkhoz a szemüveglencsén keresztül. Elkezdődött tehát a nyílt tesztelés, így senki ne csodálkozzon azon, hogy ha szembejön vele egy olyan figura, aki úgy néz ki, mint aki egy Star Trek konferenciáról jött, ő csupán egy Google tesztelő.

A Project Glass-nek stílusosan Google+-os oldala is van, ahol a tesztelők írnak élményeikről, párbeszédre invitálnak minden érdeklődőt és megosztottak néhány fotót is a trekker kiegészítőről. A magukat csak Google X-nek hívó csapat megosztott egy videót is arról, hogy mennyire hasznos az AR-szemüveg.

A videóban látható, hogy a lencsén keresztül látjuk a legfontosabb információkat, hangutasítást adhatunk szinte bármire, útbaigazítást kérhetünk, koncertjegyet vásárolhatunk, fényképet készíthetünk és még videócsetelhetünk is a barátnőnkkel, akinek ukulelés szerenádot adunk egy New York-i felhőkarcoló tetején. Mindezt természetesen androidos alapon. Igazából pont úgy működik, mint egy oksotelefon, ugyanazokat tehetjük meg vele, de itt minden a szemünk előtt történik és ettől még izgalmasabbá teszi a dolgot. Pont olyanná, mint az iPhone 2G tette azt a bemutatása napján.

Nemrég még olyan hírek keltek szárnyra, hogy a Project Glass korábbi prototípusa úgy nézett ki, mint az Oakley Thumps, mely elég nehézkes és zavaró, de szerdai leleplezés képein egy sokkal kecsesebb szemüveget láthatunk, melyre a fenti jellemzés egyáltalán nem illik. A Google elárulta azt is, hogy tucatnyi lencse és szemüvegforma közül választhatunk majd, olyat, amilyen a személyiségünkhöz a leginkább passzol. A kérdés csupán annyi, hogy a Google+ -ra épül az egész Project Glass, vagy más közösségi oldal is kap lehetőséget, hogy a lencsénken megjelenjen? Mert ha a Facebook kimarad, akkor bizony neki is ki kell találnia valamit. Mondjuk összeállhatna egy projekt erejéig az Apple-vel.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek