Connect with us

technokrata

Arccal a csillagok felé – megjelent a Canon EOS 60Da

1

Smart home

Arccal a csillagok felé – megjelent a Canon EOS 60Da

A Canon az újonnan megjelent EOS 60Da-val – egy nagy felbontású, kifejezetten csillagászati fényképezéshez tervezett, digitális tükörreflexes (DSLR) fényképezőgéppel – bővítette az EOS termékcsaládot.

Az EOS 60D specifikációjára épülő, az EOS 20Da modellt felváltó EOS 60Da kifejezetten úgy készült, hogy módosított, a hidrogén-alfa (Hα) hullámhossz körüli fényre érzékenyebb aluláteresztő szűrőjével megragadja az emissziós ködök gazdag vörös színeit.

Ideális eszköz az EOS 60Da az olyan csillagászati jelenségek fotózására, mint például az emissziós ködök – a hidrogén ionizációja okozta jellegzetes vörös színük miatt ezek az asztrofotósok kedvencei. Egy normál DSLR-gépben egy infravörös (IR) szűrő korlátozza a fényképezőgép érzékelőjére eső Hα fény mennyiségét, csökkentve a vörös jelek átvitelét és megakadályozva a nem kívánt színtorzulások megjelenését a végső képben. Az EOS 60Da új, módosított szűrője azonban háromszor olyan átlátszó a Hα fény számára, mint az EOS 60D fényképezőgép esetében. Ez, valamint a 18 megapixeles CMOS-érzékelő, a DIGIC 4 képfeldolgozás és a nagy ISO-tartomány együttese garantálja, hogy tiszta, éles képek készülhessenek az emissziós ködökről.

Nagy felbontás, nagy érzékenység és alacsony zaj

Az EOS 60Da kiváló teljesítménnyel és a kreativitást kiszolgáló rugalmassággal kényezteti az asztrofotósokat. 18 megapixeles APS-C CMOS érzékelője ideális a csillaghalmazok gazdag részleteinek rögzítésére, a magas érzékenység (automatikusan ISO 6400-ig, kézzel ISO 12800-ra kiterjeszthető) melletti javított teljesítmény pedig garantálja a képek alacsony zaját, így kevésbé van szükség hosszú expozíciókra vagy óragépekre (csillagkövető felszerelésre). A nagyteljesítményű, 14 bites DIGIC 4 feldolgozást kiszolgáló érzékelő kiváló jel-zaj arányt biztosít a végső adatkimenetben, természetes színekben gazdag, finom tónusátmenetű képeket eredményezve – ideális például a csillagközi gázködök finom színátmeneteinek megörökítéséhez.

Egyszerű kezelés

Az EOS 60D tovább csiszolt ergonómiáját hasznosító EOS 60Da úgy készült, hogy kényelmes legyen kézben is tartani és sokoldalúan lehessen az egyedi igényekhez igazítani. Az ívelt formájú gép könnyen elérhető kiosztású gombokat kapott; az egyszerűbb kezelés érdekében a gyakran használt vezérlőelemek csoportosítva lettek. A vezérlőelemek egyszerűen állíthatók, sőt, ha kell, újra is oszthatók az egyes felhasználók egyéni igényeinek megfelelően. A felső, háttér-megvilágításos LCD-kijelző további rugalmasságot biztosít a képparaméterek figyelése, és ha szükséges, a fényképezés közbeni módosítása terén. Egy külön gyorsvezérlő (Quick Control) gomb azonnali, kényelmes hozzáférést biztosít a fényképezőgép összes beállításához fényképezés közben.

Az EOS 60Da egy 7,7 cm-es (3,0”) széles, kihajtható és elforgatható (állítható dőlésszögű) LCD-kijelzőt kapott, amely élő nézet (Live View) módban is használható – ideális állványról készített felvételek megkomponálásához. A kijelző a zsanérján kihajtható és elforgatható a nagyobb rugalmasság érdekében, az élő nézet (Live View) mód pedig kényelmes, pontos vezérlést tesz lehetővé, a kompozíció és a fényképezőgép beállításainak finomhangolását. Az LCD-kijelző 1,04 millió képpontos felbontása kivételes részletességgel jeleníti meg a képeket fényképezés közben és után, hogy az asztrofotósok magabiztosan komponálhassák meg és ellenőrizhessék fényképeiket.

A még rugalmasabb fényképezés érdekében az EOS 60Da kompatibilis a külön megrendelhető TC-80N3 időzítős távkioldóval – programozható távkioldó-vezérlő, amellyel a beállítások a fényképezőgép elmozdítása nélkül módosíthatók. A TC-80N3-mal távolról készíthetők képek szabadon állítható időközökként, vagy készíthetők hosszú záridejű expozíciók – ideális eszköz „time lapse” (az idő múlását tükröző) videók készítéséhez az éjszakai égboltról. A mellékelt ACK-E6 AC adapterrel folyamatosan fényképezhet hálózati áramról – ideális hosszú expozíciókhoz –, az EOS Utility szoftverrel pedig módosíthatók a beállítások, illetve a megkomponált kép fényképezés közben megtekinthető egy PC-ről vagy Macr-ől.

Tekintettel, hogy az EOS 60Da az EOS rendszer része így kompatibilis a világ legszélesebb körű, 8-tól egészen 800 milliméteres fókusztávolságot lefedő, egységes foglalatú objektívjeinek családjával – vagyis nagyszerű teljesítményt és kivételes kreatív választékot nyújt az asztrofotósok számára.

EOS 60Da – a legfontosabb jellemzők:
Megnövelt érzékenység az infravörös fényre
18 megapixeles APS-C CMOS érzékelő
Állítható dőlésszögű 7,7 cm (3,0”) átmérőjű, 3:2 képarányú Clear View LCD-kijelző
ISO 100-6400 (kiterjeszthető ISO 12800-ra)
Time-lapse” (az idő múlását tükröző) felvételek az EOS Utility segédprogrammal vagy a külön megrendelhető TC-80N3 időzítős távkioldóval

 Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek