Connect with us

technokrata

Hogyan cseréljük le a tönkrement villanykapcsolót?

20120402_185944

Smart home

Hogyan cseréljük le a tönkrement villanykapcsolót?

E heti csináld magad sorozatunkban bemutatjuk, hogy hogyan kell lecserélni otthon a tönkrement villanykapcsolót.

Előfordulhat, hogy péntek délután, vagy hét végén döglik be villanykapcsolónk és ilyenkor vagy csak nagyon drágán, felárral, vagy csak hétfőn jönne ki villanyszerelő. Sebaj, némi kézügyességgel, odafigyeléssel bárki – nemtől függetlenül – képes megoldani a feladatot.

Először is a legfontosabb, hogy áramtalanítsunk! Mivel a villanykapcsoló nem működik, nem tudjuk ellenőrizni, hogy melyik rész-áramkör biztosítékját kell lekapcsolni, ezért legbiztosabb a fő, a villanyóra alatt lévő biztosíték megszakítása. Lehetőleg gumitalpú cipőben végezzük a szerelést, semmiképpen ne legyen nedves alattunk a padló (fürdőszobában, konyhában különösen figyelni kell erre!).

Rendszerint egyetlen csavarhúzóra van szükségünk mindössze, kapcsolótípustól függően vagy kicsavarozni, vagy lepattintani kell a külső borítást. Óvatosan tegyük!

Ezt követően a jobb- és baloldalakon találunk 1-1- csavart, amik a kapcsolót rögzítik a felhoz, ezeket – és csak ezeket – csavarjuk ki. A többi csavart később kell kilazítanunk, ezek rögzítik a kábeleket, amik a falból jönnek.

Készítsük oda az új kapcsolót és figyeljük meg, hová vannak bekötve a vezetékek. Akár fotózzuk is le a telefonunkkal, hogy az újba is biztosan így kössük majd be őket. Figyeljünk arra, hogy ha esetleg alternatív kapcsolóval van dolgunk (egyszerű meggyőződni róla, pl több kapcsolóval lehet felkapcsolni ugyanazt a fényforrást), akkor eleve olyat kell venni újnak, ezek általában sajnos drágábbak.

Szedjük le a műanyag részt, ekkor látjuk a falba menő kábeleket. Húzzuk ki a kábeleket egyenként – az ezeket tartó csavarokat az előlapon meglazítva – és az új kapcsolóba ugyanoda dugjuk őket vissza. Alternatív kapcsolónál 3 vezeték van, ügyelni kell a helyes, a korábbival egyező bekötésre!

A belső két csavart (ami a falban lévő kör alakú üregbe rögzíti a kapcsolótestet) óvatosan húzzuk meg, ügyelve, hogy egyformán terhelődjön a két oldal.

Csak annyira (de annyira igen!) nyomjuk be, hogy a külső felülete egy síkban legyen a fallal. Visszarakhatjuk rá a külső borítást és készen is vagyunk. Ezek után visszakapcsolhatjuk az áramot, kipróbálhatjuk, jól csináltunk-e mindent, világít-e a fényforrás.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd