Connect with us

technokrata

Hogyan cseréljük le a tönkrement villanykapcsolót?

20120402_185944

Smart home

Hogyan cseréljük le a tönkrement villanykapcsolót?

E heti csináld magad sorozatunkban bemutatjuk, hogy hogyan kell lecserélni otthon a tönkrement villanykapcsolót.

Előfordulhat, hogy péntek délután, vagy hét végén döglik be villanykapcsolónk és ilyenkor vagy csak nagyon drágán, felárral, vagy csak hétfőn jönne ki villanyszerelő. Sebaj, némi kézügyességgel, odafigyeléssel bárki – nemtől függetlenül – képes megoldani a feladatot.

Először is a legfontosabb, hogy áramtalanítsunk! Mivel a villanykapcsoló nem működik, nem tudjuk ellenőrizni, hogy melyik rész-áramkör biztosítékját kell lekapcsolni, ezért legbiztosabb a fő, a villanyóra alatt lévő biztosíték megszakítása. Lehetőleg gumitalpú cipőben végezzük a szerelést, semmiképpen ne legyen nedves alattunk a padló (fürdőszobában, konyhában különösen figyelni kell erre!).

Rendszerint egyetlen csavarhúzóra van szükségünk mindössze, kapcsolótípustól függően vagy kicsavarozni, vagy lepattintani kell a külső borítást. Óvatosan tegyük!

Ezt követően a jobb- és baloldalakon találunk 1-1- csavart, amik a kapcsolót rögzítik a felhoz, ezeket – és csak ezeket – csavarjuk ki. A többi csavart később kell kilazítanunk, ezek rögzítik a kábeleket, amik a falból jönnek.

Készítsük oda az új kapcsolót és figyeljük meg, hová vannak bekötve a vezetékek. Akár fotózzuk is le a telefonunkkal, hogy az újba is biztosan így kössük majd be őket. Figyeljünk arra, hogy ha esetleg alternatív kapcsolóval van dolgunk (egyszerű meggyőződni róla, pl több kapcsolóval lehet felkapcsolni ugyanazt a fényforrást), akkor eleve olyat kell venni újnak, ezek általában sajnos drágábbak.

Szedjük le a műanyag részt, ekkor látjuk a falba menő kábeleket. Húzzuk ki a kábeleket egyenként – az ezeket tartó csavarokat az előlapon meglazítva – és az új kapcsolóba ugyanoda dugjuk őket vissza. Alternatív kapcsolónál 3 vezeték van, ügyelni kell a helyes, a korábbival egyező bekötésre!

A belső két csavart (ami a falban lévő kör alakú üregbe rögzíti a kapcsolótestet) óvatosan húzzuk meg, ügyelve, hogy egyformán terhelődjön a két oldal.

Csak annyira (de annyira igen!) nyomjuk be, hogy a külső felülete egy síkban legyen a fallal. Visszarakhatjuk rá a külső borítást és készen is vagyunk. Ezek után visszakapcsolhatjuk az áramot, kipróbálhatjuk, jól csináltunk-e mindent, világít-e a fényforrás.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek