Connect with us

technokrata

Hogyan csináljunk vinyl lemezt otthon?

vinylrecorder-1

Smart home

Hogyan csináljunk vinyl lemezt otthon?

A VinylRecorder T560 az egyik legprofibb megoldást nyújtja bakelitlemez írójával, de érteni is kell hozzá.

Mostantól bárki készíthet otthon limitált kiadású vinyl korongot, white label-t, bootleget, scratch-elheti saját zenéit, ha beszerez egy ilyen rögzítőt, melyet a stuttgarti Fritz és Ulrich Sourisseau készít. De semmi se megy egyszerűen, elég sok kiegészítő kell hozzá és az se hátrány, ha sok pénzünk van.

Tulajdonképpen már évek óta jelen van a piacon és nem is ez az első „csináld magad” gép, de talán ez a legtökéletesebb megoldás a professzionális otthoni vinylgyártásra. Egyrészt mert állíthatjuk a lemezek forgási sebességét (RPM), így zenéinket rögzíthetjük 33-as,45-ös vagy 78-as fordulatszámon is, emellett számos lemezméretet is kezel (5”, 7”, 10” és 12”). Rögzítés közben pedig bármikor belehallgathatunk az írás alatt álló zenébe.

Amint nem szabad elfelejteni, hogy ez nem egy kész megoldás, amit kiemelünk a dobozból, nekünk kell alkatrészenként összerakni, melyeket a német gyártó oldaláról egyenként és csomagokban is megvásárolhatunk, de alapból nem jár hozzá lemezlejátszó, így jó, ha van otthon egy saját pörgetőnk. A legjobb, ha egyenesen egy Technics 1200 vagy1210-es lejátszónk van, ugyanis ezek biztosan kompatibilisek az íróval. A gyártó oldalán bárminek utánanézhetünk, az üres lemezeket is könnyedén beszerezhetjük innen (feketét, fehéret, képeset, átlátszót), darabonként pár euróért.


A More Information fülre kattintva viszont jön a hidegzuhany: ez a megoldás bizony nem olcsó. Ahhoz, hogy beszerezzük a kezdőcsomagot, amiben csak az alapok találhatóak, 3200 eurót kell kifizetnünk. Ebben nincs benne a lejátszó, ami még 700 euróval növeli a végösszeget. Viszont ha sok pénzünk van, akkor olyan nagyszerű kiegészítőket vehetünk hozzá, mint például az Ion generátor, aminek köszönhetően nincs statikus feltöltődés a lemez felületén rögzítéskor, szerény 680 euróért. Ha a legprofibb írót szeretnénk összeállítani különböző hangerőszabályzókkal, mérőkkel és egyéb limiterekkel, akkor bizony a 3200 euró mellé még sok száz eurót kell rakni.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp