Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az MIT lézerkamerája elől nincs menekvés

Smart home

Az MIT lézerkamerája elől nincs menekvés

Ha ilyen kamerákból állna egy biztonsági rendszer, akkor a holttér fogalma megszűnne és az elbújás esélyét minimálisnak sem lehetne mondani.

Az MIT kutatólaborjában dolgozó srácok ismét egy érdekes találmánnyal rukkoltak elő, nem mellesleg egy humoros oktatófilmet is mellékeltek hozzá. A célszemély (tárgy) tökéletes takarásban van, a kamera lencséje egyáltalán nem látja, köszönhetően egy falnak, ami mögé a szobor el lett dugva. Mégis valamilyen oknál fogva tökéletesen kivehető a körvonala egy másik szobában található kontrolmonitoron. De hogyan is lehetséges ez? A kamera átlát a falon? Mert ugye a hőkamera szóba se jöhet egy ilyen élettelen menekülő ember-szobor esetében és tükröződés sincsen sehol.


Válasz egyszerű, a megoldás viszont egyáltalán nem az: lézerrel. Ez a kamera ugyanis nem egy mezei kamera, hanem lézer technológián alapul. Az eszköz lézernyalábokat lövell magából a szemközti fal felé, mellyel az „érintkezik” és szétterjed. Egyes fotonok becsapódnak a céltárgyba, mások mennek a nagyvilágba tovább. Néhány foton eltérő időközönként visszajut a kamera lencséjébe, mely begyűjti azok információt, azaz mennyi idő alatt értek vissza a szétrobbanás helyszínétől és ez alapján a kamera kiszámolja a távolságot milliméter pontossággal. Ezt minden egyes beérkező foton esetén kiszámolja, így kapunk képet a fényvisszaverő tárgy pontos helyzetéről, méretéről és alakjáról. Természetesen nem elég egy pontra fókuszálva lőni a lézert, ezért folyamatosan pozícionál a kamera és minden pillanatban máshova küldi a lézerimpulzust, pont, mint egy letapogatásnál. Végeredményben egy algoritmus kiszámolja az adatokat és a képalkotó rekonstruálja a végeredményt. Most még ne gondoljunk 20 megapixeles, tű éles képekre, de kezdetnek egyáltalán nem rossz és a biztonsági őr elől se lehet majd elbújni.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés