Connect with us

technokrata

Egy légzsáknak köszönheti a síelő, hogy túlélte a lavinát

Smart home

Egy légzsáknak köszönheti a síelő, hogy túlélte a lavinát

3 profi sielő halt meg azon a túrán, amelynek végül lavinába torkollott. Csupán egy ember élte túl a katasztrófát. Elővigyázatosságának hála 2 születésnapja lett egy évben.

Elyse Saugstad hálát adhat a technikának és az elővigyázatosságának, ugyanis egyedül ő élte tud azt a hó lavinát, mely őt is betemette, de szerencséjére vele volt a felfújható légzsák rendszere. Saugstad egy sítúrán vett részt egy négyfős társaság tagjaként az amerikai Cascade Mountains-beli Tunnel Creeknél. A kis csapat minden tagja tapasztalt síelő volt, de a lavina, mely rájuk zúdult, váratlanul érte őket és csak Elyse élte túl, aki csak a légzsákjának köszönheti az életét.

Ez a légzsák egy hátizsákban található, mely veszély esetén önmagától fújódik fel, de nem levegővel, hanem nitrogénnel, így az segített a lánynak a lavina felszínén maradni, így sikerült levegőhöz jutni, ráadásul a harsány színe miatt a mentőegységek is hamar megtalálták a lányt. Elyse-nek szerencséje volt, mert bár Európában itt-ott kapható az életmentő légzsák, az Cyber Safe Avalanche Airbag Backpack, de az Egyesült Államokat még csak most érte el a találmány.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin