Connect with us

Hirdetés

technokrata

Útra kész Masat-1, az első magyar műhold

Smart home

Útra kész Masat-1, az első magyar műhold

A magyar műhold az egyenlítő környékén található európai űrközpontból február 9-én indul, a startot élőben közvetíti az Európai Űrügynökség (ESA).

A Masat-1 a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) két villamoskari tanszéke (elektronikus eszközök tanszéke és szélessávú hírközlés és villamosságtan tanszék), valamint a BME űrkutató csoportja hallgatóinak, doktoranduszainak és oktatóinak több mint négyéves munkájával született.

A Masat-1, amelynek neve a magyar és a satellite szavakból származik, egy kisméretű, úgynevezett pikoszatellit. A CubeSat szabvány szerint készült 10x10x10 centiméteres kocka alakú műhold legfeljebb 1 kilogramm tömegű lehet. Építése elsősorban oktatási célt szolgált, pályára állását követően gyűjti a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a BME csapata által e célra kialakított  földi állomásra továbbít későbbi feldolgozásra.

A fedélzeten elhelyezésre került egy félaktív mágneses stabilizáló rendszer, ennek segítségével a Földről távirányítással lehet a műhold orientációját befolyásolni.  A felbocsátás helyszíne Francia Guyana, a  kouroui űrközpont, ahonnan a magyar műholdat több hasonló szatellittel  együtt az ESA Vega-hordozórakétájának első küldetésében vesz részt. “A start műszaki és természeti okok miatt természetesen az utolsó pillanatig halasztásra kerülhet” – emeli ki a közlemény.

Az indításra a tervek szerint magyar idő szerint 11 és 13 óra között kerül sor. A start előtt három és fél perccel minden rendszer startra kész, és elindul a visszaszámlálás, majd az indítást követően több rakétafokozat emeli a magasba és állítja pályára a hasznos terhet, amelynek része a Masat-1 is. Az egész művelet alig 70 percig tart. A sikeres pályára állás után körülbelül 5 órával a Masat-1 Magyarország fölé ér, ezt követően a pikoműhold aktuális pozíciója folyamatosan követhető lesz a http://cubesat.bme.hu honlapon.

 “A Masat-1 projekt révén a fejlesztői csapat olyan tapasztalatokra és tudásra tett szert, amelyre a bontakozó hazai űripar igényeit kielégíteni képes, magas színvonalú oktatást és mérnökképzést alapozhatunk. Ezt túlmenően a projekt olyan fejlesztői tapasztalatot és referenciát jelent az űreszközök tervezése, építése és üzemeltetése területén, amely demonstrálja Magyarország érettségét a teljes jogú ESA-tagságra” – hangsúlyozza a közlemény.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés