Connect with us

technokrata

Klinikai pontossággal mér cukrot a készülék, mindezt otthon

Smart home

Klinikai pontossággal mér cukrot a készülék, mindezt otthon

2012. február 1-jén a Magyar Tudományos Akadémián mutatták be az Innováció- és Magyar Termék Nagydíjas 77 Elektronika Kft. legújabb saját fejlesztésű vércukormérő rendszerét.

A szimpóziumon Prof. Dr. Szabó Antal, a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézetének egyetemi tanára a vércukormérő rendszerrel végzett ellenőrző méréssorozatának teszteredményét ismertette, majd Prof. Dr. Körner Anna egyetemi tanár (Semmelweis Egyetem) a rendszerrel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatait is megosztotta a jelen lévő diabetológus szakemberekkel. Prof. Dr. Winkler Gábor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke a vércukor önellenőrzés mérési pontosságának fejlődéséről tartott előadást. A szakvélemények szerint a hazai gyártmányú vércukormérő technológia új korszakot jelent a vércukor-önellenőrzés történetében, hiszen klinikai laboratóriumi mérési pontosságot tesz lehetővé a betegek számára.

Az otthoni készülékkel mért, és a kórházban meghatározott vércukor szint eltér egymástól, mert az ujjbegyből vett vér sejtekben gazdag, a kórházakban viszont sejtmentes vérplazmát használnak a méréshez. A teljes (ujjbegyből vett) vér, és a vérplazma cukorszintje között eltérés mutatható ki, ezért a kezelés beállításához korábban a két értéket felváltva vették figyelembe az orvosok – magyarázta Prof. Dr. Szabó Antal. A minél tökéletesebb anyagcsere-egyensúly eléréséhez azonban fontos, hogy az otthon használatos vércukormérő készülékek a laboratóriumi módszerekhez viszonyítva reálisan elfogadható eltérést biztosítsanak. A pontosabb mérés és vércukorérték ismeretében ugyanis hatékonyabban kezelhető a betegség, a szövődmények kockázata pedig csökkenthető – tette hozzá a szakember.
A vércukormérőkkel szemben támasztott egyre szigorodó minőségi követelményeknek megfelelően ma már elvárás, hogy a laboratóriumi eredménytől az eltérés minél kisebb legyen. A 77 Elektronika Kft. legújabb, kapilláris elven működő vércukormérő rendszere a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézetének vizsgálata szerint teljesen kielégíti ezen orvoslaboratóriumi és klinikai követelményeket. Megbízhatóságát és mérési pontosságát az Intézet kiválónak minősítette.

Tovább


Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin