Connect with us

technokrata

Teszt: Samsung CA750 – monitor ohne kábel

samsung_ca750_1

Smart home

Teszt: Samsung CA750 – monitor ohne kábel

Egészen komoly élménynek ígérkezik, hogy a számítógépünk lehet a másik szobában is, egyetlen monitor elég annak mindennapi használatához.

Megfigyeltem magamon, hogy ciklikusan, körülbelül félévente, hiányérzetem támad és igényem lesz egy monitorra a laptophoz, hogy azon többet, jobban, szebben lássak mindennapi munkám során. Azt, hogy harmincezrekért dokkolót vásároljak a géphez, egyáltalán nem tartom jó ötletnek, így ha már vennék monitort, akkor mindenképp olyat választanék, ami HUB-ként is működik, tehát USB-n plusz eszközöket köthetek rajta keresztül a gépre. Így jött szóba a 27 collos CA750-es LED-es monitorhub, mely amellett, hogy mindezekre képes, vezeték nélkül is hozzáköthető bármilyen Windowsos laptophoz.

Képességek és használat

Nagy izgalommal kértem el a hazai Samsung képviselettől a monitort, mely megvásárlásán már egy ideje komolyan gondolkodom. Hogy egészen őszinte legyek két dillemám van/volt ezzel kapcsolatban: kell-e nekem a 27 coll, illetve megér-e plusz 40-50.000 Ft-ot a vezetéknélküli mód. A teszt végére mindkettő kiderül.

A kijelző külsején sok extra nincsen: a már szokásos ízléses Samsung külső mellett egyedül a kicsit nagyobb talpazat tűnhet fel a felhasználónak. Ennek két oldalán találjuk a 4db USB portot, a HDMI csatlakozót, a mini jack kimenetet, illetve hátul a LAN, VGA és Firewire csatlakozásokat. A talpazat a monitorral összeszerelve érkezik: nem kell hozzá külön csavarhúzó, egyszerűen csak felrakjuk az asztalra  és már működik is.

Bekapcsolni a rajta lévő érintőgombbal kell, ugyanitt lehet állítani a színeket, élességet, mely beállítási lehetőségek között természetesen egy on screen menüben tudunk tallózni. A kijelzőt illetően a monitor matt, színei szépek, fényereje átlagosnak mondható. Elsőként HDMI kábelen keresztül próbáltam ki, mely véletlenül sincs az alapcsomagban, ezzel minden rendben is volt, gondoltam a vezetéknélküli módot majd másnap nézem meg, így minden napra marad némi újdonságérték.

Vezeték nélkül

A monitorhoz egy apró USB-s adapter is érkezett a csomagban, melyet másnap reggel a laptopba dugva sajnos magától nem ismert fel a Windows 7 a készüléket, így a Samsung website-járól letöltött monitor driver szükségeltetett ahhoz, hogy működésre bírjuk az eszközt.

Az első fura élmény az volt, hogy mivel a HDMI kábelt is benne hagytuk a gépben, illetve a monitorban, így a telepített, Windows-zal automatikusan elinduló Wireless Connection Manager alkalmazással való csatlakoztatás után a vezérlőpultban két külső monitor látszott, mely jelenséget a HDMI kábel eltávolítása után tudtam csak megérteni.

A csatlakoztatást követően jöhetett az USB-s egér, az iPhone töltő, illetve a nyomtatókábelek monitorba való átdugása: ezek egytől egyik remekül működnek azóta is anélkül, hogy azok bármilyen fizikai kapcsolatban lennének a laptoppal. Saját tapasztalatom szerint körülbelül 5 méter a hatótávolsága a vezeték nélküli dongle-nek, ezt követően azonnal eldobja a jelet a laptop és átkapcsol a saját kijelzőjére.

No de.

Két rossz hírem van. Az egyik, hogy a CA750-es hubmonitor bruttó 140.000 Ft-ba kerül, mely körülbelül másfélszer annyi, mint vezetékes társa. Emellett nem kicsi baklövésnek tartom, hogy míg az ekkora monitoroknak általában „szakmabeli” grafikusok a célcsoportja, úgy a másfélszeres árért vezeték nélküli módban 1920 x 1080 (Full HD) felbontásban, USB 2.0-ás csatlakozóval csúnyán látszanak a tömörítések: egy-egy weboldalon mouseoverre olyan szétesett képek jelennek meg az első másodpercben, hogy annak látványán magunk is sírva fakadunk. A legjobban a Windows ablakok húzogatásán lehet megfigyelni a hibát: ahogy áthelyezünk egy ablakot, úgy a fejléce csúnyán elmosódik, olyan, mint amikor egy jpg-t a legeslegalacsonyabb minőségben nézünk, melynek „tisztulására” majdnem 1 másodpercet kell várni. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a monitor dobozán fel van tüntetve az USB 3.0 szükségessége – amivel ez a jelenség elkerülhető – azonban ez egy kissé szűkíti a potenciális vásárlók táborát.

Összegezve

A 27 coll egyébként az első két-három napban óriásinak tűnik, aztán megszokja a szem. Olyan ez a 11 collos laptop mindennapi használata után, mint aki a Junoszty tévé után bemegy egy moziba és a szemének kell az 10 perc, amíg megszokja az új dimenziókat.

A magam részéről a másfél hetes tesztidőszakot követően úgy döntöttem azonban, hogy a 27 coll egyrészről túl nagy, másrészről mivel USB 3.0-ás csatlakozó híján az általunk előzőleg tesztelt CA550-es 23 collos Central Station hubmonitort fogom beszerezni a hétköznapi használatra. Egyrészről mert ez a méret bőven elég, másrészről pedig így egy hdmi kábelen keresztül kiváltom a dokkolót a laptopnak.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák