Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kiosztották a zöld közvilágítási Auroralia díjakat

Dotkom

Kiosztották a zöld közvilágítási Auroralia díjakat

Immár harmadik éve osztják ki – a LUCI és a Schréder közös szervezésében – az Auroralia-díjakat a fenntartható városi
közvilágítást megvalósító legjobb kezdeményezésekért.

A 2011. évi verseny nagy sikerrel zajlott – nem kevesebb mint 19 érdekes, változatos témájú és terjedelmű projektre érkezett nevezés. A szaksajtó képviselői közül kiválasztott független zsűri élénk vitát követően döntött úgy, hogy a díj nyertesei Arraiolos (Portugália), Nivelles (Belgium) és St. Helens (Egyesült Királyság), Remchingen (Németország) pedig különdíjat kapott. A négy település önkormányzati képviselői december 8-án a lyoni (Franciaország) rangos Fényfesztivál keretében tartott hivatalos ünnepségen vehették át az Auroralia-díjat.

A 2011. évi díjra a világ különböző tájairól, 18 város vagy önkormányzat 19 projektjére érkezett nevezés: Angus (Skócia),
Arraiolos (Portugália), Bogota (Kolumbia), Castegnato (Olaszország), Krakkó (Lengyelország), Dubrovnik (Horvátország),
Hódmezővásárhely (Magyarország), London (Egyesült Királyság), Lviv (Ukrajna), Mauthausen (Ausztria), Nivelles (Belgium),
Alto Alentejo (Portugália), Osaka (Japán), Indore (India), Puebla (Mexikó), Remchingen (Németország), St. Helens (Egyesült
Királyság) és Valladolid (Spanyolország).

A városok mindegyike egy vagy több, a környezeti hatást minimalizáló és egyben más városok elé követendő példát állító
közvilágítási projektet nevezett be a versenyre. A szaklapok szerkesztőiből összeállított zsűri részletesen elemezte a
projekteket, mielőtt kiválasztotta volna közülük a három legjobbat. A kiválasztás során a zsűri figyelembe veszi, hogy milyen
mértékben törekedtek a környezeti hatások csökkentésére – amely elsősorban a CO2-kibocsátás csökkentésében fejezhető
ki –, továbbá számít a projekt példamutató jellege, egy átfogóbb koncepcióba való beilleszkedése, társadalmi és gazdasági
jelentősége, más városokra gyakorolt ösztönző hatása és eredetisége. A szavazás első fordulójában a döntőbe jutott
Dubrovnik, Hódmezővásárhely, Valladolid, Osaka és Lviv is, a zsűri döntése alapján azonban végül Arraiolos, Nivelles és St.
Helens kapott díjat, Remchingen képviselője pedig különdíjat vehetett át.

Az 1. helyezett – és a 6000 eurós díj nyertese – Arraiolos (Portugália)

Az Alentejo régió szívében fekvő, 7352 lakosú falu, Arraiolos kárpitjaival szerzett nemzetközi elismertségét nemrégiben
újabb sikerrel fokozta. 2011-ben Arraiolos irigylésre méltó módon, a portugál falvak között elsőként dolgozott ki és
valósított meg egy nagyszabású projektet a falu történelmi központjának kizárólag LED-es díszkivilágítására. A projekt során
teljesen lecserélték a kompakt fénycsövekkel felszerelt, különböző hagyományos lámpatestekből álló régi közvilágítást. A
projekt három célkitűzése a közvilágítás színvonalának az emelése, a jobb minőségű világítás, valamint az energiafogyasztás
és a CO2-kibocsátás számottevő csökkentése volt.

A célok megvalósítása érdekében az önkormányzat az Eclipz tervezőiroda munkatársait, Eduardo Gonçalvest és Rogério
Oliveirát kérte fel a díszkivilágítás megtervezésére. A Schréder Iluminação munkatársaival együttműködésben a tervezők
egy 36 LED-del felszerelt lámpatestet terveztek, amely tökéletes megoldásnak bizonyult a projekthez.
A meleg fehér fényt kibocsátó 401 Rivara lámpatest, amely a falu híres lakójáról, a tizenkilencedik századi íróról és
politikusról kapta a nevét, kiváló színvisszaadást és magas fokú vizuális kényelmet nyújt. A lámpatestek nem kevesebb mint
50%-os energiamegtakarításának köszönhetően az új LED-es megvalósítás jelentősen csökkenti az üzemeltetés és a
fenntartás költségét.

A lámpatestek távvezérlő rendszere az éjszaka során folyamatosan változtatja a megvilágítás mértékét – egy központi egység egyenként szabályozza az egyes lámpatesteket. Ez a rendszer akár 30%-os járulékos energiamegtakarítást is képes elérni.
Emellett több műemléket megvilágítanak semleges fehér fényű LED-es reflektorokkal, kontrasztot képezve az utcai közvilágítással.
A zsűrit meggyőzte a megvalósítás minősége, amely sikeresen ötvözi a kulturális örökség bemutatását és a közvilágítás kényelmének és hatékonyságának fejlesztését, esztétikailag tökéletesen illeszkedik a falu történelmi központjához, és jelentős mennyiségű energiát takarít meg.

A 2. helyezett – és a 3000 eurós díj nyertese – Nivelles (Belgium)

Nivelles egy Brüsszeltől 25 kilométerre fekvő 26 000 lakosú belga város. A II. világháború bombázásai által súlyosan érintett város a gépjárműveket előtérbe helyező, funkcionális városterv alapján épült újjá. A város történelmi központjában álló tizenegyedik századi Collégiale templom köré egy nagy körforgalom épült. A 2000-es évek derekán az önkormányzat elhatározta, hogy ismét nagyobb teret nyújt a lakosságnak. Ezért a Collégiale templommal szomszédos utcák és sétányok közül többet járműforgalom elől elzárt területté nyilvánítottak, és hatalmas sétálóövezeteket alakítottak ki.

A várostervezés új megközelítését egy új közvilágítási terv köré építették fel, amelynek egyik célja az volt, hogy a kompakt fénycsövekkel felszerelt lámpatesteket főként LED-es, modern lámpatestekkel váltsák fel.
A Collégiale körüli tér nyitott jellegének megőrzése érdekében az önkormányzat a lámpaoszlopok száműzése mellett döntött. Elsősorban útvilágítókat és süllyesztett lámpatesteket alkalmaztak, amelyek diszkréten belesimulnak a környezetbe, ezzel segítve a kulturális örökség megőrzését. A megvalósítás különböző mértékű megvilágítással strukturálja a teret, és kiemeli a városközpont építészeti remekeit. Az új lámpatestek 73%-os energiamegtakarítást érnek el, és több mint 26 tonnával csökkentik a város éves CO2-kibocsátását.

A város a „Nivelles, coeur de Lumière” („Nivelles, a fény szíve”) elnevezésű projekt keretében különböző tevékenységekkel népszerűsíti a fénnyel kapcsolatos társadalmi és környezeti megközelítését. Elkötelezettségük egyértelműen elnyerte az Auroralia zsűrijének a tetszését!

A 3. helyezett – és az 1500 eurós díj nyertese – St. Helens (Egyesült Királyság)

A 175 000 lakosú St. Helens a nagymértékben városiasodott Merseyside megyében, a Liverpool központú agglomerációban található. A város főiskoláját teljesen felújították, korszerűsítve az infrastruktúráját és 15 000 főre növelve a hallgatói létszámot. Ezzel egyidejűleg új épületeket is emeltek, és a város elindított egy projektet a kampusz körüli közvilágítás megújítására. A kampusz a város szívében található, ahol a kereskedelmi tevékenység java része zajlik, és az oktatási létesítmények mellett egy sportcsarnoknak, valamint éttermeknek és köztereknek is otthont ad.

A főiskola területén és a körülötte fekvő négy legnagyobb utcán új, LED-es közvilágítással váltották fel a régi nátriumlámpákat.
A cél a világítás mértékének és minőségének a növelése, ugyanakkor az energiafogyasztás számottevő csökkentése volt. Az új közvilágítás 21% energiát takarít meg, és számos funkciót betölt: kényelmesen és hatékonyan világítja meg a teret, csökkenti a bűnözést, növeli a közlekedés biztonságát, és előmozdítja a gazdasági tevékenységet.

St. Helens díjazásával a zsűri a projektnek társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból a városi és a diákéletre gyakorolt pozitív hatását kívánta elismerni.

Különdíj – Remchingen (Németország)

Az alig 12 000 lakosú Remchingen egy Karlsruhe környékén fekvő, közepes méretű város, amely jelentős erőfeszítést tett az eljövendő generációkért azzal, hogy az összes 150 W-os nátriumlámpáját 34 W-os, 28 LED-es lámpatestre cserélte. Az intézkedés városszerte nem kevesebb mint ezer világítóegységet érintett. Az önkormányzat a meglévő lámpaoszlopok megtartása mellett döntött, hogy csökkentse a beruházás költségét és az új lámpatestek felszereléséhez szükséges időt. Az új lámpatestek meleg, fehér fényt bocsátanak ki, és 78%-kal csökkentik a város energiával kapcsolatos kiadásait. Ennek köszönhetően 146 tonnával csökken Remchingen éves CO2-kibocsátása!
A zsűri azért adott különdíjat Remchingen „közvilágítás-megújítási” projektjének, hogy hangsúlyozza a német város LED-es fényforrásokra történő teljes átállásának számottevő gazdasági és környezeti hatását.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés