Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: LG HX806PE 3D mozi – Élmény a köbön

Házimozi - HiFi

Teszt: LG HX806PE 3D mozi – Élmény a köbön

2 hétig volt nyüstölhettem az LG 3D-s házimozi megoldását. Röviden: kell és kész.

Amikor a szerkesztőségben megtudtam, hogy az LG-től kapott hatalmas doboz csak rám vár, kicsit felemás érzés fogott el. Egyrészt tudtam, hogy ha kibontom, többé nem fogom tudni ugyanúgy visszatenni a dobozába (hát nem is) és azt is tudtam, hogy ha tetszeni fog, akkor szomorú szívvel kell visszaadnom, mert biztos nagyon drága technikát rejt, és nem engedheti meg magának senki se, hogy ilyet vegyen. Bevallom, nemhogy tetszett, hanem egyenesen imádtam. Az árról pedig kicsit később.

Mit rejt a doboz?

A házimozi rendszer egy szokásos méretű dobozban, hungarocell-rengetegben volt elrejtve. Maga a mélyláda relatíve impozáns méretű, mellette 3 kis hangfal, két darab összecsavarozható állvány, a távirányító, a kábelek (HDMI is) és maga a Blu-ray lejátszó, ami 3D-s filmekkel is könnyedén elbánik. Bevallom, nekem egy egyszerű 5.1-es Orion hangfalrendszerem van, aminek a mélyládája inkább egy 2.1-es PC-s verzióhoz hasonlít, de ha filmet néztünk, akkor bizony feljött az alsó szomszéd. Most szóltam neki, lojális volt, nem jött föl, pedig ha saját rendszeremnél csengetett, az LG rendszerénél bizony a kommandósokat küldte volna rám. Rengeteg kábelt adtak hozzá, mintha a hátsó hangfalaknak a világ másik végéből kéne szólniuk. Rossz pont viszont, hogy a jobb első és a bal első kis hangfal kábelei igen csak rövidek lettek (aránytalanul nagyon).

A lejátszó

Erről külön érdemes beszélni, ugyanis nem csak a hagyományos, hanem a 3D-s Blu-ray filmeket is lejátssza. Emellett van benne DLNA támogatás is, így azokról a mobilokról és táblagépekről is lejátszik filmeket, melyek támogatják ezt a szabványt. És itt le is lőttem a poént, ugyanis a lejátszót LAN-kábellel hálózatra és így internetre is rá lehet kötni, azaz egy teljes értékű Smart TV rendszert kapunk (netcast, YouTube, stb.), legyen szó bármilyen televízióról. A hátlapon helyet kapott a hangszórók kimenetei, egy HDMI kimenet, egy analóg RCA és digitális S/PDIF bemenet és ráadásképpen van rajta antenna bemenet is, ha épp FM rádiózni támadna kedvünk.

Rakjuk össze!

Kipakoláskor rezignáltan vettem tudomásul, ezt bizony ember nem rakja vissza ugyanúgy. Maga az összeszerelés körülbelül 15-20 percig tartott, ugyanis a hátsó hangfalak 3 részből állnak, úgy mint talp korongok, a (nem kötelező) alsó műanyag állvány és az arra ráhelyezhető speaker-ek. Minden kábel segítség képen színnel voltak jelölve, így bárki könnyedén össze tudja párosítani a lejátszóval a hangfalakat. Mint írtam, a hátsó hangszórók kábelei nagyon sokáig elérnek, a bal és a jobb elsők aránytalanul rövidek, míg a mélyládáé relatíve elégséges hosszúságúnak bizonyult. A center hangfalé pont jó. Maga a távirányító olyan, mint ha egy tévé távirányítója lenne, minden könnyedén vezérelhető rajta, így a bekapcsolás sem jelentett gondot, bár a készülék kezelését szokni kell eleinte. Könnyedén válogathatunk az inputok közül, de első körben egy lemezt tettem be.

Kapcsoljuk be!

A betöltés gyors, nem kérdez, csinálja, amit kell. Ha létezik az ultrabook, akkor ez az ultraplayer. Lemez felpörög, menü, film….minden a megszokott módon. A rendszer hangszintben 20-as skálán mozog, de egyszer mertem 16-ra felhúzni, így is multiplex volt az élmény. Gyűrűk urát választottam ki filmnek, abból is a csatajelenetet, ott lehet hallgatózni, mi zajlik a háttérben. Élményindex: 10. Annyira tökéletes, éles minden, hogy úgy érzem, körülöttem történik minden. Tökéletes hangkeverés, hangkijátszás. Ha nem vagyunk elégedettek a hangszínnel, akkor vannak gyárilag beállítottak, melyek közül választhatunk, de kikeverhetjük a saját ízlésünknek megfelelőt is. 11-es hangerőn már én éreztem magam kényelmetlenül amiatt, hogy mit gondolhatnak a szomszédok. A házimozizás a belső rendszeren nálam 10 pontot ért. Most nézzük meg, mit kezd egy külső egységgel. Ehhez segítségemre volt egy WD TV Live és egy külső merevelemez. Ennél a kombónál tudni érdemes, hogy alapvetően a merevlemezen tárolt HD film egy USB kábelen keresztül a WD TV Live médialejátszóba van bekötve, a filmeket ezen az eszközön keresztül lehet nézni. A WD egység egy HDMI kábelen a TV-re van kötve (ahogy a Blu-ray házimozi rendszer is), csak hogy a hang sajnos analóg RCA kábelen keresztül megy ki a tévéből közvetlenül a Blu-ray lejátszóba, amely kikeveri az összes hangfalra. Méghozzá gyönyörűen. Lehet, hogy eltunyult a fülem a saját hangrendszeremnél, de most újra életre kelt, és rég nem hallott mozi hangzás költözött vissza a nappaliba. A rendszer támogatja az MKV-t és a DivX-et is.

Mindent összevetve

Ha ismerősöm kérdezné, hogy milyen házimozi rendszert vegyen, ami kiválóan szól (120 watt) és tele van egy sor extrával (3D Blu-ray, internet) és még csak nem is drága, annak jó szívvel ajánlanám az LG HX806PE-t. Azért van két-három negatívuma, de annyira nem érdekelt, hogy szinte nem is foglalkoztam vele: túl rövid a kábel elől, az FM-rádió csak bekapcsolt tévé mellett megy, nincs benne Wi-fi, így kábelezni kell. A pozitívumok fontosabb részei elhangzottak, csupán az ára nem: a neten 84 ezerért szőröstül-bőröstül a mienk lehet. Jó vétel, ha nem a legjobb és nem szívesen adom vissza



Szólj hozzá!

További Házimozi - HiFi

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés