Connect with us

Hódmezővásárhely az első európai LED-es város!

citylight

Smart home

Hódmezővásárhely az első európai LED-es város!

Hódmezővásárhely Európában az első olyan város, amely minden közvilágítási lámpatestjét lecserélte energiatakarékos, új lámpatestekre, 95%-BAN LED fényforrásokra alapozva.

Az európai városok polgármesterei mostanában nincsenek könnyű helyzetben. A rendkívül szoros költségvetés miatt komoly kérdést jelent a városvezetés számára, hogy milyen szükséges korszerűsítésekbe lehet és érdemes belefogni. Fontos, hogy elsősorban hatékony és előremutató fejlesztésekre, modernizációra fordítsák az adófizetők pénzét.

Ahogy a költséghatékony megoldások iránti igény növekszik, tökéletes egybeesésnek tűnik, hogy a modern tudományban a fenntartható megoldások finanszírozásának egyre újabb és jobb módjai születnek. Erre a trendre talán az egyik leglátványosabb példa a LED-es világítási technológia rohamléptű fejlődése, amely néhány év alatt elterjedt megoldássá vált a beltéri világítások terén, és az utóbbi időkben helyet követel magának a dísz- és közvilágításban (utakon, hidakon, köztereken és parkokban) is.
Most a polgármesterek megbízható termékekre támaszkodva, az energiaköltség jelentős lefaragása mellett szépíthetik városukat, a nyilvános helyeket még biztonságosabbá tehetik, ugyanakkor zöldebbek lehetnek!

Magyarország – centrum a világítástechnikában

Európai szinten is a legbátrabb úttörő a LED-es világítás terén a magyarországi Hódmezővásárhely városa. A kezdeményező kedvű város 2011-ben 6284 darab LED-es és majd 500 db egyéb energiatakarékos parkvilágítási lámpatestet helyezett el szerte a városban, amellyel Európa legnagyobb LED-es közvilágítási projektje valósult meg. A hosszadalmas pályázati procedúrát követően a kivitelező az E-OS-Innovatív Zrt. vállalat lett. A projekthez a pályázat műszaki feltételeinek megfelelő és versenyképes árú LED lámpatesteket pedig a Tungsram-Schréder – a nemzetközi cégcsoport magyarországi leányvállalata – szállította.

Az eredmény magáért beszél, és végigsétálva a városon igazat kell adni Szőke Tamásnak, a Tungsram-Schréder termékfejlesztési és alkalmazási osztály csoportvezetőjének, aki így fogalmazott: valóban úgy tűnik, hogy Magyarország az európai világítástechnika centrumává vált. Az új közvilágítás üzemeltetése havonta több millió forint megtakarítást jelent majd a városnak.

Zöld, zöldebb, legzöldebb

A város vezetése a jelenlegi rendszerrel szemben kezdetben 25%-os energiamegtakarítást tűzött ki céljául. Röviden összefoglalva: az elért megtakarítás a 35%-ot is eléri, azonban ez nem minden – az új megoldás szinte önfenntartó, ami jelentős mértékben lecsökkenti a beruházás megtérülési idejét. Továbbá, az utak nagy részének megvilágítási szintje látványosan javult, ami a város lakóinak biztonságérzetét javította.

Vizuális komfort

A szakértők a vizuális komfortot a fényforrások színhőmérsékletével határozzák meg. Ennek mértékegysége a Kelvin. Így van ez a LED-ek esetében is. A nagy körültekintéssel kiválasztott 4200 Kelvin érték fehér fényt ad, és kellemes érzetet kelt. A hatékonyság és a komfortérzet optimális kombinációja – mondta el Horváth Csaba, a cég kutatás-fejlesztési igazgatója –a közutakon biztonságot jelent a forgalomhoz optimalizált fényeloszlással, ugyanakkor a város valamennyi lakója számára kellemes lakókörnyezetet biztosít.

A korszerűsített közvilágítás valamennyi nemzetközi szabványnak megfelel, a vizuális komfort pedig Hódmezővásárhelyen – a városrésztől függően – akár 40%-kal is emelkedett (elsősorban a korábban különösen gyenge megvilágítású területeken). A fehér fénynek köszönhetően a valódi színek láthatóak éjszaka is – a fák zöldek, a rózsák vörösek, ami szinte új vizuális élmény a hagyományos világításhoz képest.

Személyre szabott megoldások

Egy egész város közvilágításához a siker kulcsa az úgynevezett közvilágítási mesterterv, amely utcákra lebontva a műszaki adatokon túl meghatározza az utak forgalmához és városi pozíciójuknak megfelelő szükséges közvilágítási szintet. Ahhoz, hogy minden városrész a legideálisabb közvilágítást kapja, Hódmezővásárhely helyi szakemberei hosszadalmas tárgyalásokat folytattak a Tungsram-Schréder csapatával, akik minden egyes utca közvilágításának felmérésében és megtervezésében segítettek. Cseresznyák Miklós kereskedelmi igazgató hangsúlyozta, hogy „kizárólag a város adottságait, a közterület típusát, az elektromos hálózatot, a villanyoszlopok távolságát és magasságát, valamint egyéb paramétereit figyelembe vevő megoldás hozhat megfelelő eredményt és teljes megelégedést”.
A TUNGSRAM-Schréder 1983-as megalapítása óta áll a magyar világítástechnikai piac szolgálatában, ahol azóta az egyik piacvezető lett. A több évtizedes tapasztalatnak köszönhető, hogy az új fejlesztésű LED termékeik teljes mértékben megfelelnek a magyarországi hálózati sajátosságok által támasztott igényeknek.

Hódmezővásárhelyen egy új technológia – a Lensoflex – két vadonatúj lámpatestjét alkalmazták: az Aresa Led Lensoflexet és a Zafír Led Lensoflexet. Ezek a termékek tíz féle változatban kaphatók, nagyobb illetve kisebb számú LED-del, többféle meghajtással, a megvilágítási igényektől és az energiafogyasztástól függően.

A LensoFlex termékcsalád tagjainak fénykibocsátása optimalizált a vízszintesen elhelyezett LED-eknek köszönhetően, ami csökkenti a szükséges fényforrások számát, és az ehhez kapcsolódó befektetési költséget. Minden egyes LED-hez speciális lencse kapcsolódik, amely előre meghatározott, fényeloszlást hoz létre. A másik komoly kihívás a LED-ek alkalmazásában az általuk termelt hő elvezetése. Éppen ezért nagyon fontos a hőtechnikai tervezés, amellyel ezt a problémát kezelni lehet.
Végül magának a LED-nek a kiválasztása kulcsfontosságú. A világszerte kapható különböző LEDek közül rendkívül fontos a megfelelő tipus kiválasztása. A LED fényforrások teljesítményének kiaknázása érdekében a Schréder cég egy speciálisan kifejlesztett lencsecsaládot tervezett a fotometrikus motor rugalmasságának biztosításához. A fotometriai megoldások széles skálájának, és a változatos világítási környezet létrehozására alkalmas változatoknak köszönhetően, a LensoFlex® rendszer kifejezetten alkalmas városi környezetbe, például utcákra, körutakra, parkokba, kerékpárutakra, biztosítva a lakosság jó közérzetét, és biztonságát.

Világos jövő

A LED technológia határozottan a jobb és gazdaságosabb jövő felé vezető út. Ezen az úton célszerű figyelembe venni, hogy a gondos tervezés és az elérhető legjobb minőség kiválasztása kulcsfontosságú a sikerhez.

Hódmezővásárhely igazi úttörő szerepet tölt be, és a legjobb példával jár elöl, amelyet bizonyára sokan követnek majd.
2010-ben és 2011-ben a Tungsram-Schréder vezető pozíciót szerzett a LED világítások területén Magyarországon. Hódmezővásárhely városának teljes közvilágítás korszerűsítését mintegy 6800 új lámpatesttel oldotta meg – ami jelenleg az első legátfogóbb LED-es közvilágítási projekt Európában.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő
09

Autók

De miééért kellett ezt tenni az orrával?

2017. február 22. szerda