Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: CNS Globe Pro és HD – Kell ennél jobb?

egyéb kütyük

Teszt: CNS Globe Pro és HD – Kell ennél jobb?

Nálunk járt a Concorde Navigation System két 5” kijelzős navigációs készüléke.

A CNS (http://www.cnspna.com) jelenlegi háromtagú navigációs készülék kínálatának két 5” kijelzővel szerelt modellje a 480×272 felbontású Globe Pro és 800×480 felbontású Globe HD. A harmadik modell egyszerűen Globe névre hallgat, mely 4,3” méretű kijelzőn kínálja a 480×272 felbontást, azonban jelenleg mindössze kb. 2.000 forint az árkülönbség a Globe és Globe Pro között. Ezt a többletet megéri már maga a nagyobb kijelző is, de további különbség, hogy a 4,3” verzióhoz nem kapunk hálózati töltőt sem, valamint belső memóriát sem tartalmaz, így egyértelmű, melyiket érdemes választani.

Külsőségek

A CNS PNA-k magyar feliratokkal ellátott dobozban érkeznek, és ezt a figyelmességet a doboz tartalmát alkotó használati útmutatóval kapcsolatban sem kell hiányolnunk, a színes magyar nyelvű füzet tökéletes támpontot nyújt az elinduláshoz.

A csomag egyaránt tartalmazza a Pro és HD esetében is az autós tartót, autós töltőt, hálózati töltőt, USB kábelt, érintő ceruzát és egy kis tokot (zsákot) is, amiben szállíthatjuk a készüléket, ha éppen nem navigál.

A CNS Globe Pro és CNS Globe HD a típusjelzés feliratát leszámítva ugyanúgy néz ki, nem igazán lehet belekötni a megjelenésükbe vagy az összeszerelés minőségébe. Ha valakiben felmerülne, hogy mi az a csillogó keret, megnyugtató: a PNA-k nem krómozott műanyagot, hanem valódi fémházat kaptak, melyben a kijelző teljesen síkban van. Kimondottan elegáns, de nem árt, ha gyakran törölgetjük, mert meglátszanak rajta az ujjlenyomatok.

Fizikai paramétereit tekintve mindkét készülék 138x86x13 mm és 219 g tömegű, rendben van a kijelző méretéhez igazítva. A bekapcsoló gomb felül található, az összes csatlakozó pedig a rendezői bal oldalon.

Műszaki tartalom

A Globe Pro (http://cnspna.com/index.php?lang=hu&a=1&k=gobepro) és Globe HD (http://cnspna.com/index.php?lang=hu&a=1&k=gobepro) specifikációja megtalálható a hivatalos magyar nyelvű weboldalon (http://cnspna.com), bár legalább egy ponton biztosan nem pontosak. A Globe Pro tesztkészülék ugyancsak tartalmazott 4 GB belső memóriát, holott a specifikáció ezt csak a Globe HD esetében tünteti fel, de sebaj. J

A fontosabb paramétereket kiemelve, mindkét készülékben megegyező a processzor (SIRFatlas V AT550 500MHz), a 128 MB RAM, a 4 GB belső tárhely,a 16 GB microSD bővíthetőség, a GPS vevő chip (Sirf GRF3 64 csatorna), a TMC előkészítés, az FM transzmitter, és a magyar menü.

Az eltérés, amit a HD javára tapasztalunk, mint már említettük, a kijelző felbontásában van (800×480 szemben a Pro 480×272-jével), valamint ezen felül a HD kiadás Bluetooth kommunikációra is képes.

Használat

Bekapcsolást követően a készülékek céltudatos menüjével találjuk szemben magunkat. Értem ezalatt, hogy nem zúdít ránk ikon áradatot, hanem azokat a funkciókat kapjuk nagyobb méretű ikon formájában, amiket valószínűleg az esetek túlnyomó részében valóban használni is fogunk: navigáció, videó, ebook, zene.

Ezen kívül az összes funkció eléréséhez egy oldalirányban gördíthető alsó menüsor áll rendelkezésre, de pl. a rendszer beállításokhoz két ikon is rendelkezésre áll: az alsó menüből és a bal felső sarokból is elérhető szabadon válaszhatóan.

Fontos még a felső állapotsorban elhelyezett, talán táskarádiót formáló ábra, mellyel az FM transzmitter frekvenciáját állíthatjuk be, illetve kapcsolgathatjuk ki-be kedvünk szerint.

A kezelés tehát pozitív értelemben véve rémegyszerű, és a konfigurációs lehetőségek is kielégítik az igényeket. Az alapok közül megvan minden lehetőségünk, pl.: beállíthatjuk a fényerőt, a hangerőt, a transzmittert, de ami egyébként nem minden PNA szoftvere esetében lehetséges, hogy megadhatjuk a navigáció ikon által indítandó program elérési útját is.

Tapasztalat

Nem lehet panaszunk az eszközök sebességére, a képernyő érzékenységére, élességére, színeire és fényerejére, egyedül a hangszóró recsegős kicsit magas (maximumhoz közeli) hangerőn, de az is az elviselhetőség határain belül marad, és ráadásul valóban olyan erős hangerőnél jelentkezik, amit remélhetőleg nem feltétlenül indokolt használunk. Ha pedig már a hangról esett szó, az FM transzmitter szépen teszi a dolgát, teljesen élvezhető minőségű jelet küld az autórádióra, akár zenehallgatásról, filmnézésről, vagy magáról a navigációról van szó. A zenelejátszó természetesen a háttérben is képes futni, így megjátszhatjuk, hogy elindítjuk a playlistet, majd belépünk a navigációba, és zenére hallgatjuk a jobbra-balra instrukciókat az autórádión.

Kapcsolódva a zenehallgatáshoz, de tulajdonképpen mindenhez, amikor a fájlrendszerben kell barangolnunk, pl. egy mp3 album vagy videó indításához: a fájlkezelőt tekintve jó gondolat, hogy nagy ikonokat bökdöshetünk, így nehezebb mellényúlni menetközben akár göröngyös utakon haladva. Viszont a fájl és könyvtár neveknek csak az első fele látszik az ikon alatt, így érdemes kitalálni valamit, hogy már a könyvtár nevének első felében megkülönböztessük pl. ugyanazon előadók albumait, mert másképp ugyanazt az együttes nevet fogjuk csak látni az ikonok alatt, és be kell lépnünk minden könyvtárba, hogy a teljes nevet elolvashassuk.

A multimédiához kötve a videó lejátszó rendben van, akár az ismert fájltípusokat, a lejátszás folyamatosságát, a kép és hangminőséget vesszük, bár természetesen nem árt a filmeket eszközünk felbontásához konvertálni, beleértve, hogy az 5.1-es hangra sem lesz szükségünk. A filmnézéshez kapcsolódva érdemes kiemelni, hogy a készülékekhez jár hálózati töltő is, valamint a PNA hátoldalából kihajtható egy kis támasztó, amivel megáll a saját lábán. Ezekkel a funkciókkal bárhol, ahol van áram és egy asztal, könnyedén mozizhatunk. Nem javasoljuk persze, hogy ha televízió is van a közelben, akkor is az 5” kijelzőt üljük körbe, de sosem lehet tudni, mikor jöhet jól akár egy ilyen felhasználási mód, a lehetőség minden esetre adott.

Csak a Globe HD esetében van lehetőség Bluetooth kapcsolat létesítésére. Ez kifejezetten a mobiltelefonokhoz kapcsolódáshoz kialakított funkció. Párosítani egyszerű, az ezzel nyert funkcionalitás pedig a kihangosítás, és a DUN kapcsolat lehetősége. Utóbbi azt jelenti, hogy a telefon adatkapcsolatát használva, és a PNA-val bluetoothon összekötve, magán a PNA-n szörfölhetünk az interneten az előre telepített Opera böngészővel. A kihangosító funkció a hívásokat naplózza, hívást tud indítani, de telefonkönyvet semmilyen módon nem kezel.

Megvannak még természetesen a – valamiért PNA-k esetében szinte kötelező – sallang funkciók, mint a számológép, jegyzetfüzet, naptár, játékok, bár valószínűleg nem ezek döntik el a vásárlás miértjét,de  a lényeg, hogy mind a Globe Pro és Globe HD rejteget még felfedezni valót, ha épp nem navigációra használjuk.

Amennyiben azonban mégis arra vetemednénk, amiért az ember alapvetően beruház egy navigációs eszközbe, szintén nem fognak csalódást okozni a CNS termékek. A készülékek gyorsan és pontosan felderítik pozíciónkat, a térkép grafikai megjelenítése folyamatos, az útvonaltervezés ideje is megfelelően hozza a kötelezőt, a többi pedig igazából a navigációs szoftveren múlik.

Értékelés

A CNS Globe Pro és CNS Globe HD készülékek kategóriájukban (5” kijelző) az alacsonyabb árfekvésű ajánlatok közé tartoznak, így bár vonzó az árcédula, felmerülhet az emberben vásárlás előtt, hogy hozza-e a szintet, biztosítja-e azt a használati élményt, amit a drágább termékek. A tapasztalatok alapján a válaszunk erre, hogy biztosan vannak a CNS termékeinél jobb készülékek, azonban az átlagfelhasználóról nehezen tudjuk elképzelni, hogy hiányolna bármit ez esetben.

Az eldöntendő kérdés annyi marad, hogy szükségünk van-e a nagyobb felbontásra, – ami persze némileg szebb megjelenítést biztosít, de egyébként a funkcionalitás szempontjából nincs jelentősége, – és a telefonos kihangosításra? Ár-érték arányt kár vizsgálnunk e kérdéesben is a Pro és HD verziók között, az árkülönbség pontosan tükrözi a tudásbeli többletet, így egyértelműen ajánljuk a vásárlást, bármelyikre is essen a választás.



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés