Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung SyncMaster CA550 Central Station

Smart home

Teszt: Samsung SyncMaster CA550 Central Station

A Samsungtól kaptuk kipróbálásra a SyncMaster CA550 típusjelzésű 23 collos hub-monitor, mely azon felül, hogy rendkívül kecses, okos is: 4 db 3.0-ás USB elosztóval rendelkezik, hangkimenet van rajta és Firewire eszközt is tud kezelni.

A FULL HD felbontást kezelni képes LED-es kijelző leginkább egy univerzális laptop dokkolóhoz hasonlítható: bármilyen notebookot HDMI, vagy hagyományos DSUB monitorkimeneten rákötve, egy USB porton keresztüli csatlakozással gyakorlatilag átveszi gépünktől a képet és a hangot, sőt további külső meghajtók, vagy egyéb eszközök csatlakoztatására, töltésére is lehetőséget ad.

Nagyon szép

A tesztünk során megállapítottuk, hogy a készülék maga gyönyörű: többeknek megakadt a szeme a szerkesztőségbe látogatván az új jövevényen, és emiatt is meglehetősen fájó szívvel kötöttük le a teszthét végén a kis 11 collos laptopról a kijelzőt.

A monitor első ránézésre annyiban különbözik hagyományos társaitól, hogy a talpa kicsit masszívabb, nem véletlenül: ebbe van beleépítve minden okosság. Itt kétoldalt 2-2 db 3.0-ás USB csatlakozót találunk, egy FireWire portot, egy mini jack csatlakozót, hátul pedig a laptoppal való összekötésre szolgáló csatlakozási lehetőségen túl egy hálózati LAN csatlakozót és magát a tápkábel helyét leljük fel.

A monitor állványának elülső részén érintőgombok sorakoznak, melyek a menüben történő navigációt segítik: itt a kép élességét, színeket tudjuk tetszés szerint testreszabni, illetve külön piros pont, hogy a képernyő úgynevezett ECO módja is itt aktiválható, mely leginkább a fényerő csökkentésével próbál nekünk pénzt, a Földnek pedig némi széndioxid kibocsátást megmenteni.

Használtuk

A csatlakoztatás előtt a gyártó honlapjáról letöltöttük a képernyő driverét, annak érdekében, hogy valamennyi funkcióját meg tudjuk lesni a Samsung által csak Central Station-nek is hívott ketyerének. Ennek ellenére azonban el kell, hogy mondjuk: a monitor színei szépek, de nem közelítik meg az általunk használt Sony VGH-TZ150-es laptop LED-es kijelzőjének minőségét. Kipróbáltuk több gépen, HDMI-n, DSUB csatlakozáson keresztül is, és valamiért a kijelző több színbeállítással sem adta vissza azt a vizuális élményt, mint amit vártunk.

Ergonómiailag azonban telitalálat a kijelző: végre nem kell minden laptop vásárlásnál 30-40.000 Ft-okat kidobni az utána szinte eladhatatlan dokkolóra, nem kell „gazdálkodnunk” a jobb esetben a laptopon rendelkezésünkre álló 2-3 USB porttal: csak rádugjuk az USB és monitorkábelt a monitorra és onnantól kezdve akár már egy teljes billentyűs, egeres, iPhone töltős, külső vinyókkal felturbózott munkaállomás előtt érezhetjük magunkat. A művelet talán annyival bonyolultabb egy dokkolásnál, hogy itt kábelt, abból is kettőt kell bedugunk a laptopba, ahelyett, hogy egy állványra rátennénk a gépet.

Megéri

Jelenlegi bruttó 80.000 Ft-os ár körül lehet kapni a monitort, mely ár-értékben teljesen reális.  Színeiben nem grafikus programokra van tervezve, hétköznapi használatra annál inkább. LED-es technológiájának és a beépített, általunk aktiválható ECO módnak köszönhetően energiát sem eszik sokat, és az íróasztalból is csak igen kevés helyet foglal el. Mindenképpen ajánljuk.

 



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés