Connect with us

technokrata

A GE ultrahang rendszerével vizsgálják az asztronauták szívműködését

nasa-cev-iss

Smart home

A GE ultrahang rendszerével vizsgálják az asztronauták szívműködését

A testre szabott Vivid q készülékkel a NASA azt kívánja felmérni, hogy milyen élettani hatást gyakorol a hosszú ideig tartó mikrogavitáció a Nemzetközi Űrállomás asztronautáira.

A Vivid q egy kompakt, laptop méretű ultrahang készülék, mely olyan klinikai adatokat szolgáltat, illetve olyan kiváló minőségű képeket ad a szívről, amelyek döntő fontosságúak annak megállapításában, hogyan működik a szív és az egyes szívbillentyűk a megváltozott élettani környezetben. Az adatok a NASA integrált kardiovaszkuláris kutatásaihoz szükségesek. Ezek a kutatások mérik fel az emberi szívizmok erősségét és működését olyan hosszú ideig tartó súlytalanság alatt, mint amilyen például a Marsra vagy a közeli kisbolygókra történő űrutazásokhoz, vagy akár a Nemzetközi Űrállomáson való hosszú tartózkodáshoz szükséges.

„Nagyon izgalmas, hogy a termékeinket ilyen egyedi környezetben használják” – mondta Arvind Gopalratnam, a GE Healthcare Global Ultrasound részlegének kommunikációs vezetője.  „Az űrutazás során gyűjtött adatok nemcsak a jövő asztronautáinak, hanem végső soron minden páciensnek a segítségére lehetnek.”

A kardio ultrahang vizsgálat adatait az asztronauták által az izom-, csont- és kardiovaszkuláris funkciók gyengülésének minimalizálása érdekében végzett nagy intenzitású, kis mennyiségű edzést vizsgáló Integrált Ellenállás és Aerobic Edzés Tanulmányban (Sprint) is felhasználják.  A készülék emellett az Európai Űrügynökség vaszkuláris echográfia elnevezésű kísérletében is fontos szerepet játszik majd, hiszen az ultrahang rendszerrel az asztronauták véredényeiben fellépő változásokat is tanulmányozzák majd.

Természetesen nem könnyű felkerülni az utolsó űrsiklóra.  Ám amikor a NASA meglévő, 10 éves ultrahang készüléke az idén meghibásodott a Nemzetközi Űrállomáson lévő Humán Kutatási Intézetben, az űrügynökség a GE-t választotta az új berendezés szállítójául.  A NASA szigorú sugárzási, hőtűrési, tűzveszélyességi és akusztikus teszteknek vetette alá a Vivid q készüléket, valamint felmérte az űrben használt berendezésekkel való elektromágneses kompatibilitását. A készülék sikerrel ment át a teszteken.

A GE a NASA-val fennálló együttműködése keretében vesz részt a kardiológiai kutatásban.  Az együttműködés kiterjed a rádióvezérlésű irányítóberendezések szállítására az összes ember vezette űrhajóhoz a Geminitől az Apollóig, továbbá a két Voyager űrhajó termoelektromos generátorainak, valamint az űrrepülő külső burkolatlemezeinél alkalmazott ragasztóanyag szállítására.  A Vivid q készülék olyan panorámaröntgen funkcióval rendelkezik, amely korábban soha nem látott lehetőségeket biztosít a NASA számára az űrben.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom