Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jön az elektromos autó töltőhálózat Budapesten

Dotkom

Jön az elektromos autó töltőhálózat Budapesten

100 kilométer megtétele nem egészen két liter benzin árának megfelelő költséget, 550-600 forintot jelent elektromos autóval.

A környezetbarát e-autózást már több európai kormány támogatja adó- és beszerzési kedvezményekkel. Németországban az elektromos autók tömeges elterjedésére 2015-től lehet számítani. Franciaország a következő években 2,2 milliárd dollárt költ a töltőhálózat kiépítésére, és 5 ezer euróval (1,3 millió forint) támogat minden egyes elektromosautó-vásárlót. Magyarországon jelenleg több kisebb mértékű kedvezmény jár az elektromos autók után. Ilyen többek között, hogy a kevésbé környezetszennyező (elektromos és hibrid) autókra egységesen 190 ezer forint regisztrációs adót szabtak ki. Az elektromos autók után a tulajdonosoknak nem kell gépjárműadót fizetniük, továbbá a vagyonszerzési illeték a korábbi 800 helyett 400 forintot tesz ki a hajtómotor minden megkezdett 1 kilowattja után.

Hazánkban egyelőre csupán 10-20 elektromos autó fut az utakon, köztük az ELMŰ-ÉMÁSZ flottájához tartozó Fiat 500 és Fiat Fiorino típusú gépjárművek is. A legismertebb, hazánkban is elterjedt villanyautó – mely a hatályos rendelkezések alapján nem autónak, hanem négykerekű motorkerékpárnak minősül – az indiai gyártmányú Reva. A kétkerekűek hazai piacán ma már számos gyártó jelen van. Az ilyen, háztartási csatlakozóról is tölthető elektromos rollerek, biciklik (Pedelecs) és egyéb kétkerekű járművek használata során mindenki megtapasztalhatja a csendes, környezetkímélő vezetés élményét.

Miközben sorozatban készülnek az új és újabb elektromosautó-modellek, az áramszolgáltatók fokozatosan építik ki töltőhálózataikat. Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport – a magyarországi energiaszolgáltatók között elsőként és eddig egyedüliként – döntött elektromos töltőhálózat kiépítéséről és saját gépjárműflottája részeként elektromos autók üzembe állításáról. 2010 szeptemberében, Budapesten megnyitotta első nyilvános elektromosautó-töltőállomását, ahol 2011. szeptember 30-ig díjtalanul „tankolhatnak” az elektromos autók. Az elektromos autózás kulcskérdése a töltőhálózat sűrűsége, ezért az ELMŰ-ÉMÁSZ további töltőállomások kiépítését készíti elő.

A magyarországi környezetbarát közlekedés úttörőjeként, a társaságcsoport legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy létrehozza azt a műszaki-infrastrukturális hátteret, amelynek segítségével a jövőben mindenki számára elérhetővé válhat a környezetbarát közlekedés e formája. A tervek szerint a jövőben már otthon, az utcán, illetve az irodaházakban, bevásárlóközpontokban, szállodákban is lehet majd tölteni az elektromos autókat.

forrás: Piac és Profit



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés