Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nyomtatás 3D-ben – eltűnnek a gyárak?

Smart home

Nyomtatás 3D-ben – eltűnnek a gyárak?

Új ipari forradalom van kibontakozóban, az alkatrészek „otthoni nyomtatása” révén. Csak egy letölthető terv és egy nyomtató kell hozzá.

Nyomtatás – a fogalom, amihez mindenki valamilyen papíralapú felületre szöveg és/vagy ábrák felvitelét társítja. Pedig jó ideje létezik már az úgynevezett 3D-s nyomtatás, melynek során több réteg egymásra printelésével relatíve komplex térbeli testek is létrehozhatók. Például apróbb szobrok, alkatrészek, designtermékek állíthatók elő háromdimenziós nyomtatók jóvoltából.

3D nyomtato.jpg

Mindez akár forradalmasíthatja is az ipari termelést, hiszen többé nem csak néhány száz, ezer termelőüzemen múlik, milyen termékek jelennek meg a piacon. Egy bicikliszerelő például saját vázelemeket tervezhet, vagy akár tölthet le az Internetről, és ezeket nyomtatójával helyben elő is állíthatja. Ha adottnak vesszük a printert és a nyomtatás alapanyagát, akkor elméletileg mindegy, hogy mekkora mennyiségben készül egy-egy darab: az egységnyi költség ugyanannyiba kettő és harminc sárvédő „kinyomtatása” esetén is.

„A 3D-s nyomtatás a gyártás új modellje lesz.” – mondta Peter Weijmarshausen, a Shapeways nevű, 3D-s objektumok létrehozásával foglalkozó vállalat ügyvezető igazgatója – „Az embereknek nem kell többé beérniük a tömegtermelés által előállított, egyformán kinéző termékekkel. Voltaképp arról van szó, hogy a tömegtermelés átkerül a felhasználó ellenőrzése alá. 3D-s nyomtatással nagy mennyiségben, de egyénre szabottan lehet termékeket készíteni, közel azonos áron.”

3D nyomtatas.jpg

Mint minden újításnak, a háromdimenziós printelésnek is az árán áll vagy bukik a siker. Jelenleg általános otthoni felhasználásra alkalmatlan a technológia, mivel a nyomtatók ára az Egyesült Államokban 15 és 60 ezer dollár között mozog, tudástól és típustól függően. Ez azonban csak az egyik tényező, szintén fontos tudni, hogy mennyibe kerül üzemeltetni a készüléket. Jelenleg egy modell elkészítése 2-3 dollárba kerül köbinch-enként (1 köbinch nagyjából 16 köbcentiméternek felel meg).

Nyomtassunk cipőt magunknak!
Az áraknak tehát csökkenniük kell, amit többek között az új anyagok megjelenése segíthet. A Shapeways például azzal tette jobban használhatóvá saját nyomtatóit, hogy rozsdamentes acélt, üveget és ezüstöt is hozzáadott nyomtatóihoz. Jól mutatja a technikában rejlő lehetőségeket, hogy az elsőre e téren még meglehetősen elképzelhetetlennek tűnő Clarks brit cipőmárka tulajdonosa is bejelentkezett, a Z Corp 3D-s printereinek vizsgálatára. Természetesen még nem lehet tetszőleges mennyiségben cipőt nyomtatni, de a lábbeliket készítő vállalat már prototípusban gondolkodik.

3D nyomtatas - iPad tok.jpg

3D nyomtatóval előállított egyedi iPad tok

A Z Corp eddigi tapasztalatai szerint széleskörű érdeklődés övezi az újfajta nyomtatási lehetőséget. Kaptak már megkeresést mechanikai designnal foglalkozó vállalatoktól, oktatási, építészeti, kereskedelmi és szórakoztatásban érdekelt szervezetektől is. Az építészeti és mechanikai iparágak jellemzően prototípus készítésére használják a 3D-s printereket, a többi ügyfél pedig igen érdekes ötletekkel „bombázza” a Shapeways-hez hasonló cégeket. Például a Seattle-i Figureprints 3D másolatokat készíttet Xbox Live avatarokról és World of Warcraft karakterekről. A francia Sculpteo pedig 3D-s szobrokat hoz létre személyekről, a megrendelő által megadott kép alapján, mérettől függően 20-2000 dollár közötti áron.

3D nyomtatas - iPod tarto.jpg

3D nyomtatással előállított egyedi iPod tartó

A 3D nyomtatás jövője
Rövid távon nem várható, hogy a technika elterjed az otthonokban, vagy legalábbis olyan módon, ahogyan faxolni vagy nyomtatni lehet egyes boltokban. Ugyanakkor az igényesebb megrendelők számára olyan lehetőség nyílik meg már most új termékek létrehozására, melyeket hagyományos technikákkal nem lehetne előállítani néhány darabos példányszámban.

3D nyomtatas - oravaz.jpg

3D nyomtatóval előállított óraváz

Ahogy a 3D nyomtatás mindinkább felhívja magára a figyelmet ezekkel a termékekkel, egyre megfizethetőbbé válik majd a folyamat. És nem csak árban, hanem minőségben is fejlődés várható, az iparágban érdekeltek szerint a technika megközelítheti a hagyományos gyártási technológia szintjét. Ezzel pedig jóval szélesebb termékportfolió válik előállíthatóvá ezen a módon, vagyis még hétköznapibb eszközök, designtermékek születhetnek meg általa.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés