Connect with us

technokrata

Sérülésekkel az Északi-sarkon

Smart home

Sérülésekkel az Északi-sarkon

Speciális ruházattal a nagy hideg ellen.

Négy súlyosan sérült brit katona vágott neki a jégvilágon át vezető expedíciónak az Északi-sarkra március 29-én. Céljuk, az emberek figyelmének felhívása arra, hogy a sérült katonák is tudnak szinte teljes értékű életet élni, sőt akaraterejükkel még az egészséges társaikat is felülmúlják.

A Séta a Sebesültekkel (Walking with the Wounded) expedíció keretében négy volt brit katona próbál eljutni a földrajzi Északi-sarkra. Egyiküknek, a 29 éves Martin Hewitt kapitánynak lebénult a teljes jobb karja, a 28 éves Guy Disney kapitány térdtől lefelé elvesztette az egyik lábát, így ő műlábbal indul útnak, Jaco Van Gass közlegénynek könyöktől lefelé szakította le a bal karját egy rakéta találat, Steve Young őrmester pedig gerinccsigolya törést szenvedett. Az út teljesítése, amennyiben sikerül, nem csak egyéni siker lesz, de ezzel egy új világrekordot is felállítanak.

A háromhetes expedíció résztvevői mintegy 400 km-t gyalogolnak, végig az Északi-tenger jegén. Az út során a Földön föllelhető legextrémebb körülmények között, gyakran -50°C-os hőmérsékleten kell majd helytállniuk. Az alacsony hőmérsékletet a levegő rendkívül magas páratartalma teszi még elviselhetetlenebbé. A kihűlés és a fagyásos sérülések ezért nagyon is valódi veszélyt jelentenek még egy edzett, egészséges embernek is. A csapatot ezért speciális Helly Hansen ruházat segíti majd. A rendkívüli hidegben ugyanis folyamatosan tetőtől-talpig be lesznek öltözve, ugyanakkor kemény fizikai munkát kell végezniük, amiben nem gátolhatja őket a felszerelés.

Az Északi-sarkra vezető út nem csak a hideg miatt körülményes. A csapatnak nyílt hasadékokon, jégtorlódásokon és mozgó jégtáblákon kell átjutniuk, ráadásul a sarkkörön túl élő jegesmedvék is agresszívak lehetnek. Így minden lépésüket veszély kíséri majd. A természeti körülményeket tovább nehezíti, hogy minden résztvevő, a négy volt katona, a két túravezető és a két alapító tag is szánon húzza maga után a teljes felszerelését, egy fejenként mintegy 100 kg-os csomagot.

Az expedíció fővédnöke, Harry herceg szintén részt vett a gyalogtúra első napjain. A herceg március 29-én az alaptábornál Longyearbyen-ben, Észak-Norvégiában csatlakozott a csapathoz, ahol három napos felkészülést tartottak. Ezt követően indult maga az expedíció, jóval a sarkkörön túl. A herceg április 5-én, ötnapi utat követően hagyta el a jeget, hogy visszatérjen az Egyesült Királyságba és folytassa katonai kiképzését.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin