Connect with us

Hirdetés

technokrata

Önmagukat hűtő nanotranzisztorok

Smart home

Önmagukat hűtő nanotranzisztorok

A grafén kapuk érdekes tulajdonságát fedezték fel.

Napjaink számítógépeinél komoly probléma a hűtés – a szélsőséges mértékben miniatürizált áramköri lapkákat alkotó tranzisztorok ugyan önmagukban minimális hőt disszipálnak, de sok százmilliónyi egy-két négyzetcentiméternyi helyre integrálva már könnyen meleg helyzetet okoz. Hosszú évek óta tart a kutatás, hogyan lehet csökkenteni ezt a terhelést, mely energiahatékonyság és költség szempontból is hátrányt jelent. A kutatók ezért újfajta alapanyagokkal kísérleteznek, a jól bevált szilícium helyett. Az Illinois-i Egyetemen például grafénnel (egy mindössze egyetlen atom vastagságú szénlappal) végeznek kísérleteket.

A grafén előnye, hogy jóval gyorsabb elektronikai működést tehet lehetővé, mint a szilícium, illetve alacsonyabb energiaigénnyel bírnak a rajta kialakított aktív elemek. Utóbbi mikéntje mindezidáig rejtve maradt a tudósok előtt, az anyagi parányi méreteiből következően nehézkesen megvizsgálható mivolta miatt. Az amerikai egyetem csapata azonban olyan mikroszkópot alkalmazott kutatásai során, melyek képesek nanométeres méretekben is mérni a hőmérsékletváltozásokat – akár egy működő grafén tranzisztornál is.

10 nanométeres felbontásban akár 250 mK-es változást is érzékel a nanomikroszkóp

Ez az újfajta vizsgálati módszer rámutatott a szénalapú kapu speciális hőtani viselkedésére. A fémes kapcsolattal való érintkezésnél ugyanis meglepő hőmérsékleti jelenséget tapasztaltak a kutatók: olyan thermoelektrikus hűtési hatást fedeztek fel, amely erősebbnek bizonyul a „hagyományos”, rezisztív hőtermelésnél. Vagyis ahelyett, hogy a grafén tranzisztorok a megszokott módon disszipálnák el a keletkező hőt, azt a fenti módon vezetik le, csökkentve a tranzisztor hőmérsékletét.

„A legtöbb anyagnál az elektromos melegedés hatása jóval erősebb, mint az önhűtő képesség.” – ismertette röviden William King, az egyetem professzora a hétköznapi helyzetet – „Ezeknél a grafén tranzisztoroknál azonban úgy találtuk, hogy egyes területeken a thermoelektrikus hűtés hatása nagyobb lehet, ami lehetővé teszi ezen eszközök számára önmaguk lehűtését. Korábban nem láttunk ilyen önhűtő jelenséget grafének esetében.”

Mit jelent mindez a gyakorlatban? Nos, a grafénalapú, önhűtő képességgel bíró elektronika jóval kevesebb vagy semmilyen egyéb hűtést nem igényelne, nagyobb energiahatékonyságot eredményezhet, így még figyelemreméltóbbá válik az anyag, mint a szilícium lecserélésének egyik lehetséges eszköze. Sajnos azonban arra nem számíthatunk, hogy mindez a közeljövőben meg is jelenik hétköznapjainkban: a grafénalapú elektronikai berendezésekkel kapcsolatos kutatások még gyerekcipőben járnak. A tudósok következő lépésként szén nanocsövek és egyéb nanométerű anyagok hőmérsékletének vizsgálatát jelölték ki.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés