Connect with us

technokrata

Újra meggyalázzák a Commodore 64-est

Smart home

Újra meggyalázzák a Commodore 64-est

Az amerikaiak feltámasztanák a jó öreg Commie-t, de félő, hogy csak zombi szintig jutnak…

Nem egyszer írtunk már a Commodore 64-es feltámasztásáról – a próbálkozás minden alkalommal kudarcba fulladt. Ugyan sokan vevők a retróérzésre, főleg a C-64 egyedi bájára, de a nagy újraélesztési kísérletek kezdeti lendülete hamar alább hagyott. Ezúttal a CommodoreUSA veselkedett neki a feladatnak, hogy régi külsőbe csomagolja a mai technológiát.

Az ötlet még akár jó is lehetne, hiszen egy mini-ITC alaplapra egy kétmagos Intel Atom 525 processzor kerül, 2-4 GB-nyi DDR3 SDRAM, a grafikus megjelenítésről pedig az Nvidia Ion2 grafikus chipkészlete gondoskodik. Nem a legerősebb konfiguráció tehát, de alkalmi játékosoknak pont megfelel. A régi érzést visszacsempészendő, a billentyűzet nagyon hasonlít az eredetire, de a Cherry által felfrissített beviteli eszköz modernizáláson esett át: állítólag jobban reagál a felhasználó beavatkozására, könnyebb nyomkodni a billentyűket.

Mi került még bele? Külső floppy drive értelemszerűen nem, de igény szerint belső DVD-meghajtó vagy Blu-ray drive képes fogadni az optikai lemezeket. Többformátumú memóriakártya-olvasó, számos USB port, sőt, az egykori 320×200 pixeles megjelenítést sokszorosan felülmúló full HD (1080p felbontású) is támogatott, HDMI csatlakozója révén akár tévére is köthető. Még Wi-Fi modullal is felszerelték a belülről újjászületett kis számítógépet.

A nosztalgiahullámot meglovagolni vágyó CommodoreUSA szerencsére gondolt az olyan apró részletekre, mint a boot menübe épített C-64 emulátor. Ennek köszönhetően a felhasználók játszhatnak az eredeti, mára klasszikussá vált 8 bites játékokkal. Ugyanakkor Windows-t is futtathat – furcsa lehet a kis gép mögé helyezett monitoron Microsoft operációs rendszert látni.

Mindennek meg van azonban az ára, és könnyen lehet, hogy itt bukik el a kezdeményezés. Még az alap modell is 250 dollárba (körülbelül 50 ezer forintba) kerül, a teljesen kiépített változatért viszont 900 dollárt (nagyjából 180 ezer forintot) kell fizetni.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom