Connect with us

Hirdetés

technokrata

Színekben pompázhatott egykor az Akropolisz

Smart home

Színekben pompázhatott egykor az Akropolisz

Az athéni Akropolisz tetején található Parthenónra eddig elsősorban egy szikár, fehér épületként gondoltak az emberek, de egy új kutatás szerint ennek a képnek változnia kell.

A templomot az i.e. V. században emelték, domborművei és díszítései a görög mitológia jeleneteit ábrázolják. Eddig is ismert volt, hogy a görögök előszeretettel díszítették templomaikat és szobraikat pigmentekkel, de 200 évnyi kutatás után sem találtak erre utaló nyomokat a Parthenón szobrain. Az áttörést a British Museum munkatársa, Giovanni Verri hozta meg, aki egy új technikát fejlesztett ki, ami különösen érzékeny az egyiptomi kéknek pigment maradványaira.

Verri egy vörös fénnyel világította meg a márványt, és azok a részek, ahol a festék maradványai találhatóak, elnyelik a vörös fényt, és infravörös sugárzást bocsátanak ki. Egy infravörös kamera segítségével ezek után megállapítható, hogy hol vannak ezek a pontok, írta meg a New Scientist.

Az egyiptomi kéket sikeresen kimutatták Írisz övén, Poszeidón egy küldöncén, és számos más alkotáson. A British Museum kutatói szerint a templom eredetileg sokkal díszesebb lehetett. Leginkább a kéket és a pirosat használhatták a színek közül, valamint aranyozást.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés