Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hologram-szülő helyettesítheti a harcoló apákat

Smart home

Hologram-szülő helyettesítheti a harcoló apákat

Az otthon hagyott család nyugalma növeli a katonák harci morálját. A Pentagon egy mesterséges intelligencia által irányított hologram segítségével szeretné megnyugtatni a hosszú ideig külföldön harcoló apák gyerekeit. Az amerikai védelmi minisztérium több százezer dollárt áldoz a szülő-pótló program fejlesztésére.

Az amerikai hadsereg a közelmúltban jelentős mértékben növelte azoknak a katonáknak a fizetését, akik már hosszú ideje vannak távol az otthonuktól. A magasabb fizetés azonban nem sokat segít azokon a gyerekeken, akiknek hiányoznak a szüleik, és még telefonon vagy emailek segítségével sem tudnak kapcsolatba lépni velük. A Pentagon ezért egy olyan számítógép által irányított háromdimenziós virtuális szülő fejlesztésébe kezdett, ami képes lehet egy egyszerűbb beszélgetésre a katonagyerekekkel mindennapi témákról.

“A gyermekek nem mindig értik meg, hogy mit jelent, hogy apát vagy anyát külföldön vetették be. Az viszont, hogy úgy érezzék, hogy továbbra is kapcsolatban állnak a szülővel és az például jó éjszakát kíván nekik esténként, rendkívül fontos a számukra “- nyilatkozta Russel Shilling a fejlesztést vezető katonatiszt és pszichológus a Time magazinnak. “A programnak képesnek kell lennie megfelelően reagálni olyan mondatokra, mint például: szeretlek, hiányzol vagy jó éjt!” – mondta el a pszichológus.

Az ideális virtuális szülő megalkotása meglehetősen komoly technikai nehézségekbe ütközik, amiből a háromdimenziós megjelenítés jelenti a legkisebb problémát. A hologramot irányító mesterséges intelligenciának képesnek kell lennie egy egyszerűbb természetes beszélgetés illúziójának megteremetésére, és ehhez értenie kell az emberi beszéd természetes változatosságát. A gép válaszainak ráadásul személyre szabottnak is kell lenniük, hiszen minden gyereknek a saját szülőjét helyettesítené és mondatait a valódi szülőtől kölcsönözné.

A Pentagon háromszor százezer dollárt oszt szét olyan cégek között akik vállalják, hogy megoldást találnak a hologram szülők fejlesztéseinek nehézségeire. Az emberek az idők folyamán egyre valóságosabb képeket őriztek távol lévő szeretteikről, a rajzokat fényképek a fényképeket videók követték, következő lépés a hologram lehet. Kérdéses azonban, hogy egy három éves gyerek, hogyan reagálna a hús-vér szülő illúziójára és megértené -e, hogy azt egy program irányítja.

Az elképzelésnek számos bírálója akadt, internetes fórumokon többen is ijesztőnek minősítették a tervet. Az is kérdéses, hogy milyen hatása lehet a gyerekekre, ha a valódi szülő meghal a háborúban miközben a virtuális szülő tovább él. Schilling szerint viszont a Pentagon, nem fogja alkalmazni a technikát, és le fogja állítani a fejlesztését, ha bebizonyosodik, hogy használata nem segít a családokon. Az igazi áttörés azonban, minden kétséget kizáróan az lenne, ha a hologramok a harctéren pótolnák a szülőket, miközben ők nyugodtan nevelhetnék a gyerekeiket otthon.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés