Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hiller István: meg kell újítani a természettudományos oktatást

Smart home

Hiller István: meg kell újítani a természettudományos oktatást

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a magyarországi természettudományos oktatás megújításának és modernizálásának szükségességét hangsúlyozta pénteken a Magyar Innovációs Szövetség 2008. évi rendes közgyűlésén.

A tárcavezető szerint a felsőoktatási intézményekbe jelentkezőket és felvetteket a természettudományos tárgyak iránti motiválatlanság jellemzi, nem rendelkeznek kellően elég szakmai ismeretekkel. Hiller István hét pontban összegezte, mit kell tenni a magyar természettudományos oktatás megújításáért. “A magyar természettudományos képzés modernizálása szükséges ahhoz, hogy a közoktatásból, a felsőoktatásból hasznos tudással rendelkező, a munkaerőpiac számára értékes fiatalok kerüljenek ki” – fogalmazott a miniszter.

Mint mondta, a felsőoktatásban az alap- és mesterképzésen bővül a természettudományos terület államilag támogatott keretszáma. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) a közoktatásban a tartalom és tananyagfejlesztés területén támogató programokat indít; pályázatokkal lehetőséget biztosít korszerű természettudományos kerettantervek készítésére; ösztönzi a korszerű módszertani kultúrát tükröző tankönyvek, hagyományos és digitális programcsomagok készítését, kiemelten a digitális tananyagfejlesztést.


Hiller István felhívta a figyelmet a természettudományos tartalmakat közvetítő pedagógusok módszertani felkészítésének jelentőségére, melynek keretében megerősítik a szaktanácsadói hálózatot. Uniós forrásból a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) részeként pedig a módszertani megújulást segítő tanárképzések és tanár-továbbképzések indulnak.

Az oktatási és kulturális miniszter szükségesnek tartja a természettudományos közoktatás folyamatos, tudományos szintű, magas színvonalú vizsgálatának megszervezését, a visszajelzések beépítését.

Fontosnak nevezte a nevelési-oktatási intézmények természettudományos típusú tárgyainak eszközfejlesztését, továbbá a hagyományos és digitális eszközfejlesztés, eszközhasználat erősítését. Az OKM a társadalmi szervezetekkel, a sajtóval együttműködve olyan kommunikációs programot indít, amely felkelti a fiatalok érdeklődését a műszaki és természettudományos pályák iránt.

Hiller István kiemelte azt is, hogy 2012-től a felvételi eljárás során a pontozásnál a tanulmányi pontoknál kötelezően figyelembe vesznek majd a matematika mellett egy természettudományos tantárgyat is.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés