Connect with us

technokrata

Bocsánatot kért Gordon Brown

Smart home

Bocsánatot kért Gordon Brown

Gordon Brown, az Egyesült Királyság miniszterelnöke poszthumusz bocsánatot kért Alan Turingtól, miután egy informatikus petíciót indított a matematikus zseni rehabilitálásáért.

Gordon Brown az egész angol kormány nevében kért bocsánatot a meghurcolt Alan Turing tudóstól, hiszen az egész emberiséget előmozdította tevékenysége. A számítástechnika egyik atyjának tartott brit tudós öngyilkos lett, amikor kiderült róla, hogy homoszexuális és a bíróság gyógyszeres kezelésre kényszerítette.

A petíció kitalálói és a köré gyűlt szervezők üdvözölték a lépést Turing három unokahúgával egyetemben. Több ezer ember írta alá Angliában az Alan Turing matematikus rehabilitációját követelő petíciót. A John Graham-Cumming informatikus által megfogalmazott petíciót számos politikus, tudós és emberjogi aktivista, többek közt Richard Dawkins evolúciós biológus és Ian McEwan író, a Vágy és vezeklés című könyv szerzője is támogatja.

Az angol tudós az első elméleti munkáit az egyetemi évei alatt készítette el. Ekkor alkotta meg a Turing gép fogalmát is, melyet a gépi problémamegoldó folyamatok, tulajdonképpen az akkor még nem létező számítógépek működésének a modellezéséhez használt.

Az egyetem elvégzése után az angol hadsereg Bletchley Park-i kódtörő csoportjában dolgozott, amely többek között a második világháború alatt a németek által titkos üzenetek továbbítására használt Enigma gépek kódjait próbálta feltörni. A csoport sikerében, és ezáltal abban, hogy az angol hadsereg vezetése, hosszú ideig pontosan ismerte a németek terveit a háború során, rendkívül nagy szerepe volt Turingnak.

A háborút követően a mesterséges intelligencia kutatással kezdett foglalkozni, és kidolgozott egy máig használt, a gépi intelligenciát vizsgáló módszert, a Turing tesztet. Egy ideig a Manchesteri Egyetem számítástechnikai laboratóriumának az igazgatójaként is dolgozott, ahol a világ egyik első számítógépének, a Manchester Mark 1-nek a szoftverét fejlesztette

Az angol tudóst 1952-ben a hatóságok azzal vádolták, hogy homoszexuális. A homoszexualitást az ötvenes években betegségnek tekintették Angliában, a gyakorlását pedig szigorúan büntették. Turingról egy tárgyalás során derült ki, hogy a saját neméhez vonzódik.

A matematikus a tizenkilenc éves partnerét, Arnold Murray-t jelentette fel, aki betörőket engedett a lakásába, és a per során fény derült a fiú és a tudós közötti kapcsolat természetére. A hatóság ezután vádolta meg Tunert, aki egy kétéves börtönbüntetés és a kémiai kasztrálás között választhatott.

Turing a kísérleti stádiumban lévő, libidócsökkentő hormonkezelést választotta, hogy elkerülje a börtönt. Az ösztrogéninjekciók számos mellékhatásaitól szenvedő és a munkahelyéről a per hatására elbocsátott tudós, két évvel a kezelés elkezdése után öngyilkos lett.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin