Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bocsánatot kért Gordon Brown

Smart home

Bocsánatot kért Gordon Brown

Gordon Brown, az Egyesült Királyság miniszterelnöke poszthumusz bocsánatot kért Alan Turingtól, miután egy informatikus petíciót indított a matematikus zseni rehabilitálásáért.

Gordon Brown az egész angol kormány nevében kért bocsánatot a meghurcolt Alan Turing tudóstól, hiszen az egész emberiséget előmozdította tevékenysége. A számítástechnika egyik atyjának tartott brit tudós öngyilkos lett, amikor kiderült róla, hogy homoszexuális és a bíróság gyógyszeres kezelésre kényszerítette.

A petíció kitalálói és a köré gyűlt szervezők üdvözölték a lépést Turing három unokahúgával egyetemben. Több ezer ember írta alá Angliában az Alan Turing matematikus rehabilitációját követelő petíciót. A John Graham-Cumming informatikus által megfogalmazott petíciót számos politikus, tudós és emberjogi aktivista, többek közt Richard Dawkins evolúciós biológus és Ian McEwan író, a Vágy és vezeklés című könyv szerzője is támogatja.

Az angol tudós az első elméleti munkáit az egyetemi évei alatt készítette el. Ekkor alkotta meg a Turing gép fogalmát is, melyet a gépi problémamegoldó folyamatok, tulajdonképpen az akkor még nem létező számítógépek működésének a modellezéséhez használt.

Az egyetem elvégzése után az angol hadsereg Bletchley Park-i kódtörő csoportjában dolgozott, amely többek között a második világháború alatt a németek által titkos üzenetek továbbítására használt Enigma gépek kódjait próbálta feltörni. A csoport sikerében, és ezáltal abban, hogy az angol hadsereg vezetése, hosszú ideig pontosan ismerte a németek terveit a háború során, rendkívül nagy szerepe volt Turingnak.

A háborút követően a mesterséges intelligencia kutatással kezdett foglalkozni, és kidolgozott egy máig használt, a gépi intelligenciát vizsgáló módszert, a Turing tesztet. Egy ideig a Manchesteri Egyetem számítástechnikai laboratóriumának az igazgatójaként is dolgozott, ahol a világ egyik első számítógépének, a Manchester Mark 1-nek a szoftverét fejlesztette

Az angol tudóst 1952-ben a hatóságok azzal vádolták, hogy homoszexuális. A homoszexualitást az ötvenes években betegségnek tekintették Angliában, a gyakorlását pedig szigorúan büntették. Turingról egy tárgyalás során derült ki, hogy a saját neméhez vonzódik.

A matematikus a tizenkilenc éves partnerét, Arnold Murray-t jelentette fel, aki betörőket engedett a lakásába, és a per során fény derült a fiú és a tudós közötti kapcsolat természetére. A hatóság ezután vádolta meg Tunert, aki egy kétéves börtönbüntetés és a kémiai kasztrálás között választhatott.

Turing a kísérleti stádiumban lévő, libidócsökkentő hormonkezelést választotta, hogy elkerülje a börtönt. Az ösztrogéninjekciók számos mellékhatásaitól szenvedő és a munkahelyéről a per hatására elbocsátott tudós, két évvel a kezelés elkezdése után öngyilkos lett.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés