Connect with us

technokrata

Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

Smart home

Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

“Örömömre szolgál, hogy több mint tíz éve létezik egy díj, amely méltó elismerésben részesíti hazánk feltalálóit és azokat, akik kiemelkedő eredményeket érnek el az iparjogvédelem terén”- mondta Dr. Kolber István kutatás-fejlesztési államtitkár azon az eseményen, amelyen az idei Jedlik Ányos-díjakat adták át.

A március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódó Jedlik Ányos-díjat a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) elnökének kezdeményezésére 1996-ban alapította az akkori ipari és kereskedelmi miniszter, olvasható a Miniszterelnöki Hivatal honalpján. A szakmai díjjal a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységet, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásságot ismerik el.

Az elbírálásban az MSZH munkatársai és külső szakmai szervezetek vesznek részt. Jedlik Ányos a 19. század kiemelkedő tudósa, a Pesti Tudományos Egyetem rektora és a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt. Legfontosabb találmányai a dinamó, a villanymotor és a szódavíz. Minden évben öt fő kapja meg a mellképével díszített emlékplakettet, amely bronzból készül.

Idén Karácsonyi Béla, okleveles vegyész, közgazda, szabadalmi ügyvivő, az Advopatent Szabadalmi és Védjegy Iroda vezetője, Dr. Kovács Kornél, biológus, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, Dr. Ruzsányi Tamás, villamosmérnök, a BME egyetemi doktora, a Ganz-Skoda Electric Zrt. műszaki és fejlesztési igazgatója, Dr. Szendrő Péter, mezőgazdasági gépészmérnök, az MTA doktora, a Szent István Egyetem egyetemi tanára, korábbi rektora, valamint Vadász Ágnes, okleveles vegyész, informatikus, a Magyar Szabadalmi Hivatal korábbi igazgatóhelyettese, szakmai főtanácsadó részesült elismerésben. 

A díjakat Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke adta át, aki 1996-ban az öt első díjazott között szerepelt.Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom