Connect with us

Hirdetés

technokrata

100 ezer euró a Bolyai-díjazottaknak

Smart home

100 ezer euró a Bolyai-díjazottaknak

2009. május 24-én a Nemzeti Színház ad majd otthont annak az exkluzív eseménynek, amelyen Sólyom László köztársasági elnök ismét átadja a Bolyai-díjat, a magyar tudomány legmagasabb értékű elismerését. Az alapítók a díjjal járó 50 ezer euró pénzben kifejezett elismerést, az idén 100 ezer adómentes euróra emelték. A díjátadó ünnepség megrendezését a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal is támogatja.

A Bolyai-díj Alapítványt 1998 májusában magánvagyonukból hozták létre neves magyar üzletemberek. Karsai Béla, a Karsai Műanyagipai vállalatcsoport tulajdonos-vezérigazgatója, Lantos Csaba, az OTP korábbi vezérigazgató-helyettese, dr. Somody Imre a Pharmavit korábbi tulajdonos-vezérigazgatója és Várkonyi Attila kockázati tőke-befektető. A kezdeményezéshez csatlakozott Alexander Brody, író, szerkesztő, reklámszakember, a reklám világszövetség korábbi elnöke.

A Bolyai-díjat elsősorban azzal a céllal alapították – mondta el Lantos Csaba, az alapítók képviseletében, hogy Magyarországon értékrendben és társadalmi elismertségében is méltó helyére kerüljön a tudás, a tudomány és maguk a tudósok. Az Alapítványnak ugyanilyen fontos célkitűzése a nemzetközi színvonalú hazai tudásbázis létrejöttének segítése, képviselőinek magas szintű támogatása; vonzó pályakép biztosítása fiatal tehetségek számára, összességében mindazon tudás, kulturális értékek, eszmék és eszmények átadása az új generációk számára, amelyet az elődök megteremtettek, megalapoztak. A megalakulás óta négy kiváló kutató részesült elismerésben: dr. Freund Tamás agykutató, dr. Roska Tamás kutatóprofesszor, a bionikus szem kifejlesztője, dr. Bor Zsolt fizikus, aki refraktív szemsebészet és a szemműtétekhez használt lézerek kifejlesztője, valamint dr. Lovász László matematikus, akinek nevéhez fűződik a perfekt gráf-sejtések bizonyítása.

A Bolyai-díj Alapítvány és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal céljai sok tekintetben egyeznek – hangsúlyozta beszédében Dr. Lippényi Tivadar a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnökhelyettese. A Hivatal célja is az, hogy egyre több jól képzett szakember, kiváló tudós tevékenykedjen Magyarországon, ezért is adja támogatását már a kezdetektől fogva.

Dr. Szabó Gábor kuratóriumi elnök úr külön is kiemelte, hogy most a gazdasági válság idején döntöttek úgy az alapítók, hogy 50 ezer euróról 100 ezer euróra emelik a díjat, olvasható a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal honlapján. Ehhez a gondolathoz csatlakozva mutatott rá Lippényi Tivadar, hogy ez a helyes és követendő gondolkodásmód, azaz éppen az ilyen nehéz időkben kell előtérbe helyezni az innovatív szemléletmódot, tevékenységet, mert ezáltal lehet túlélni a nehézségeket és kijutni a válságból. A tudományba, a tudásba, az innovációba való befektetés a jövő megalapozása.

Jövőnk záloga, hogy sikerül-e a társadalomban tudatosítani, a társadalommal megértetni, hogy miért kell több pénzt, több figyelmet fordítani a kutatás-fejlesztés, innováció területére. A válság leküzdése során előtérbe kell, hogy kerüljön a magasabb minőségre és fenntarthatóságra való törekvés. Ez érvényes a kutatás-fejlesztésre is. A Bolyai-díj elismerésében részesült kutatókról szólva elnökhelyettes úr elmondta, hogy olyan magas színvonalú és nemzetközileg is elismert eredményeket hoztak létre, amelynek alapján a díjra feltétlenül érdemesek voltak.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés