Connect with us

technokrata

Minek LCD egy billentyűzetre?

Smart home

Minek LCD egy billentyűzetre?

Avagy: ha már nem elég a hagyományos feliratozás…

Először még 2008 legelején írtunk az orosz fejlesztésű, speciális billentyűzetről, mely rögtön vaporware-ként bukkant fel oldalainkon: az Art Lebedev által fejlesztett eszközt ugyanis beígérte a gyártója, de meg (akkor még) nem jelent. Időközben azonban elkészült az OLED-del szerelt billentyűzet, sőt, már több változata is kapható. Ne legyenek illúzióink, a szerves fénykibocsátó diódák magas költségei miatt aranyáron – az Art Lebedev termékek továbbra sem tömegcikkek.

Ezen akar változtatni, vagy legalábbis több emberrel megkedveltetni magát a fejlesztő. Nemrég bejelentett Optimus Mini Six nevű klaviatúrája ugyanis kifejezetten az ezer dollár alatti szegmenst célozza meg. Cserébe OLED-eket nem, „csak” érintésérzékeny LCD felületet kapunk a notebook-méretű billentyűzeten. Az eredeti Optimus Maximuson használt 20×20 milliméteres méret helyett ezen csupán 15×15 mm-es billentyűk találhatók, ugyanakkor az előd 48×48 pixeles felbontását immár 64×64 pixelre növelték. Ezáltal ugyan kisebb lett fizikailag, de részletgazdagabb megjelenítéssel bír a hat programozható billentyű.

Art Lebedev Optimus-Popularis

És hogy válaszoljunk a címben feltett kérdésre: a hétköznapi felhasználónak az ég adta világon semmi szüksége erre. Ugyanakkor a játékrajongók értékelhetik, hogy nem kell fejből megjegyezniük kedvenc játékaik billentyűzet-kiosztását, hanem a billentyűzetet igazíthatják a játékhoz. A kijelzővel bíró gombokon ugyanis tetszőleges ábra jeleníthető meg, ikonszerűen. Ennek egyfajta lebutított változatát kínálja most az Optimus Mini Six.

Visszatérve a konkrét termékekhez: hamarosan nagyobb dobással rukkolnak elő az orosz fejlesztők. Bejelentésük szerint még 2011-ben megjelenik majd Optimus Popularis névre keresztelt billentyűzetük, melyen minden egyes billentyűzet OLED-es kialakítást kap.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle