Connect with us

technokrata

És 2011-ben “életre keltek” a robotok

Smart home

És 2011-ben “életre keltek” a robotok

A robotika korszaka egyre közelít – a Microsoftnak is köszönhetően.

Már amikor először kezdtek szivárogni az információk a Microsoft mozgásérzékelő megoldásáról, lehetett sejteni, hogy az eredeti elképzeléstől alaposan elrugaszkodó elképzelések is napvilágot látnak majd. Először mindenki a Különvélemény (Minority report) című filmben látott rendőrségi konzolt látta lelki szemei előtt megvalósulni, ám ennél sokkal tovább mennek a Kinectet meghackelők.

Legújabb őrületnek az emberszerű (azaz humanoid) robotok Microsoft vezérlőn keresztüli irányítása számít. A redmondi játékrendszerrel ugyanis utasításokat adhatunk olyan robotoknak, melyek az ember felépítését utánozzák. Így „táncolhat” velünk az elektronikus eszköz: a kezünkkel körözve a robot is heves karkörzésbe kezd, lábunkat emelgetve, mozgatva a robot is felemeli, mozgatja a saját lábát. Az alábbi videók minden további szócséplést feleslegessé tesznek:

Persze, amint az fent is látszik, még közel sem tökéletes a mozgás, van min javítani. Mindazonáltal óriási potenciál rejlik a Kinectben – képzeljünk el egy katasztrófa-mentő robotot, amelyik nem teljesen autonóm módon cselekszik, hanem távolról, emberi irányítás alatt. Kezelője biztonságos helyről, az operatív központból mozogva irányíthatja az életveszélyes helyen járkáló masinákat, mentheti meg a beszorult, sérült embereket, ártalmatlaníthatja a veszélyes anyagokat, robbanószereket.

További érdekes Kinect hackek itt.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek