Connect with us

Hirdetés

technokrata

Toshiba NB520 a boncasztalon

Smart home

Toshiba NB520 a boncasztalon

Miben tud újat mutatni a zsúfolt piacon a Toshiba? Kipróbáltuk a japán vállalat legújabb netbookját.

Még karácsony előtt számoltunk be a Toshiba legújabb netbookja, az NB520-as megjelenéséről, melynek demo változatát kölcsön kaptuk tesztelésre. A nálunk járt példány türkizben pompázott – sajnos ez a szín itthon nem lesz kapható. Ettől függetlenül a család konzervatívabb színvilágú tagjai hazánkban is elérhetőek lesznek, így érdemes közelebbről megvizsgálni őket.

Toshiba-NB520

Különösen fontos időszakban jelent meg az NB520-as, hiszen az Apple iPadja és a Samsung Galaxy Tabja után idén várhatóan igazi táblagép-dömping várható. Számos piackutató jóslása szerint a tabletek egyszerűen felzabálják majd a netbookok piacát, így a Toshibának muszáj volt valamivel villantania, hogy kitűnhessen a tömegből. Ezúttal a hangzásra helyezte a japán gyártó a hangsúlyt: Harman/Kardon hangszórókat kapott a kis masina, ami még „nagy” noteszgépek esetében sem általánosan elfogadott, ebben a kategóriában pedig egyenesen unikumnak számít.

Toshiba-NB520De mielőtt kiveséznénk a netbook belsejét, vessünk pár pillantást a burkolatra is! A Toshiba designerei felismerték, hogy ebben a szegmensben sem lehet már figyelmen kívül hagyni a felhasználók egyediségre való törekvését, ezért igyekeztek olyan fedlapo(ka)t tervezni, amelyek elütnek riválisaiktól. Bemélyesztett, pontozott mintázatot kapott az LCD panel hátlapja, a rajta levő festék pedig gumiborításra emlékeztet. Sutba vágták a megszokott, unalmas színeket, így se fehér, se fekete, se szürke nincsen a kínálatban, van helyette viszont kék, barna, lime, türkiz és narancssárga.

Kinyitva a netbookot azonnal szembeötlik, hogy a külső design összhangban van a belsővel: a kellően nagyra szabott, a fedlap inverzének ható pontozott mintázatú touchpad alatt található gombok ugyanabban a színben pompáznak. A billentyűk alá, két oldalra került hangszórók keretei is a fedlap színét kapták, igaz, elhelyezésük első pillanatra nem tűnik szerencsésnek. Az ember alkarja ugyanis gépeléskor pont eltakarja a kis hangszórókat. Azonban ha passzív módban, például filmnézéshez használjuk az NB520-ast, akkor a kezeinkkel úgysem matatunk a kis gépen, így összességében mégis jó választás volt ide helyezni a Harman/Kardon hangszórókat.

Maga a billentyűzet a lehetőségekhez képest elég nagy lett. A 10,1 colos képátlónak köszönhetően normál, asztali klaviatúrán használt gombokkal vetekszenek a Toshiba minilaptopjának billentyűi. No persze nem mind: a Tab vagy a jobboldali Shift, illetve a kurzorgombok a „megszokottnak” megfelelően kényelmetlenül kicsik, nem is beszélve az Altokról – valahol áldozatokat kellett hozni. A gombok útja elég rövid, ugyanakkor nem túl érzékenyek, a gépelés talán egy picit keményebb a szokottnál.

És ha már kinyitottuk a netbookot: kár, hogy az LCD panel kerete nem matt, hanem csillogó borítást kapott, így azonnal meglátszik minden érintés rajta, mint Gustav Klimt ujjlenyomata a Nude Veritas aranyozott plakátján. Ezen kívül minden a helyén van: az 1024×600 pixeles felbontású folyadékkristályos kijelző kávájába integrált kamera, az LCD alá került ki/bekapcsológomb, illetve a billentyűzetpanel jobb alsó részébe suvasztott információközlő LED-ek (töltés, bekapcsoltság, merevlemez-műveletek, Wi-Fi).

Ezúttal (sem) rakott semmilyen csatlakozót a netbook hátuljára a japán vállalat, minek következtében baloldalt igazi rés-orgia található. Ide került ugyanis a tápcsatlakozó, az Ethernet kábel portja, a hőkivezető nyílás, a külső monitorokkal való kapcsolódásra szolgáló D-Sub kimenet, a – töltésre kikapcsolt állapotban is használható Sleep ’n Charge – USB port és a hangszóró/fülhallgató- be és kimenet. Két további USB kaput találunk a készülék jobb oldalán, míg szemből a rafináltan besüllyesztett memóriakártya-olvasó áll a fénykép-rajongók rendelkezésére. HDMI-t sajnos nem támogat, pedig van benne elég teljesítmény 720p HD-s videók megjelenítéséhez.

Toshiba-NB520

Az NB520-as lelkét ugyanis egy Intel Atom processzor adja, mégpedig annak N550-es változata. A tavalyi év harmadik negyedében debütált lapka kellő erővel vértezi fel a masinát: 1,5 GHz-es órajelen futó központi vezérlőegysége két maggal rendelkezik, emellett támogatja a Hyperthreadinget, így egyszerre négy utasításszállal képes megbirkózni. Emellé a Toshiba mérnökei 2 GB-nyi Micron DDR3 memóriát raktak, az 1333 MHz-es frekvencián működő modul a Windows Élmény Indexen 4,7 pontot kapott. Nem is ez, hanem integrált grafikus vezérlője (IGMA 3150) rontja le 2,8-ra a végső eredményt. Csalódásra még sincs okunk, hiszen a netbook kategóriát nem komoly grafikai feladatok (például 3D-s játékok) futtatására találták fel.

Saját, 320 GB-os merevlemezét használta fel a japán vállalat, így adatoknak bőven jut hely az NB520-asban. Emellett vezetékmentes hálózati csatlakozások széles tárházát támogatja: 802.11b/g/n Wi-Fi mellett lehetőség van 3G-s hálózatokhoz való kapcsolódásra is (a SIM kártya bölcsője az akkumulátor lepattintásával válik elérhetővé). Barátja a Bluetooth 2.1 is, a Toshiba ígérete szerint később egy szoftverfrissítés révén a 3.0-s szabvány is elérhető lesz rajta.

Akkumulátorból egy 6 cellás, 61 Wh-s, szintén sajátmárkás példányt kapott a netbook, ennek megfelelően nem pályázhat a pehelysúlyú jelzőre. 1,3 kilogrammja voltaképp már elég tekintélyt parancsoló, hosszabb távon kézben nem lehet hordozni, egy kis válltáska nem árt hozzá. Cserébe viszont simán kibír egy munkanapot: a tapasztalatok azt mutatják, hogy 8-10 óráig nem igényel a töltést, természetesen használati szokásoktól és terheléstől függően.

Toshiba-NB520

És akkor most térjünk ki egy kicsit a netbook hangzására. A Dolby Advanced Audio-t támogató rendszer a Harman/Kardon minőségtől lesz élvezhető. Persze gyomrot mozgató basszust ne várjunk, de a 2 wattos hangszórók ebben a kategóriában még sosem hallott hangzásvilággal örvendeztetik meg a felhasználót. Emellett megfelelő hangerősségre is képesek, nincs többé olyan halk jelenet egy filmben/sorozatban, amit ne hallhatnánk rendesen. További érdekes újítás, hogy a hangszórók az eszköz kikapcsolt állapotában is használhatók. A Toshiba által Sleep and Music névre keresztelt szolgáltatás segítségével rádughatjuk MP3 lejátszónkat az NB520 3,5 mm-es portjára, és az képes megszólaltatni a Harman/Kardon hangszórókat anélkül, hogy magán a netbookon futna az operációs rendszer.

Aki figyelemmel kíséri a Toshiba hordozható számítógépeit, tudhatja, hogy a japánok a felhasználó mindennapi életét segítő, saját programcsomagot telepítenek minden masinájukra. Nincs ez másként most sem: a Toshiba Bulletin Board központosított helyről támogatja a számítógép beállításainak megváltoztatását, ideértve a hálózati konfigurációt, a saját diagnosztikai eszközt, vagy az Eco Utility-t, mellyel grafikusan is nyomon követhetjük a fogyasztást. Természetesen bekapcsolt Eco módnál kevesebbet (24-26 wattot) fogyaszt a készülék, ez a csökkentett fényerőt eredményez, illetve a kijelző/merevlemez készenléti állapotba való jutásának várakozási ideje is rövidebb lesz (tapasztalataink szerint kikapcsolt állapotban 27-34 wattot eszik). Említést érdemel még a Toshiba Places, a Toshiba online szolgáltatásainak portálja, ami a mostanában nagyon divatos webes alkalmazás- és zeneáruház Toshiba-féle változata.

Habár a nálunk járt példány Windows 7 Home Premium operációs rendszerrel volt telepítve, a vállalat hivatalos álláspontja szerint Windows 7 Starterrel érkezik majd a készülék. Egyelőre ismeretlen áron, hazánkban az első negyedévben.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés