Connect with us

technokrata

Hardver- és szoftvertemető: 2010-es állapotok

Smart home

Hardver- és szoftvertemető: 2010-es állapotok

Tizedik alkalommal adjuk közre a Wired magazin éves vaporware listáját, azaz ismét kiderül, hogy mely alkalmazásokat, termékeket várták leginkább tavaly, amik végül mégsem készültek el.

Ahogy eddig minden évben, most is kezdjük azzal, hogy tisztázzuk: mit is jelent maga a fogalom. A vaporware a 90-es években született meg, rendszerint olyan termékekre, szolgáltatásokra aggatták rá ezt a jelzőt, melyeknek világra hozatala igen nehézkesen ment, ha sikerült egyáltalán. A cégek közül egyre többen éltek a kész háttér nélküli bejelentés lehetőségével, mert ennek van egy hatalmas előnye: tényleges produktum nélkül is felhívható a figyelem a termékre vagy szolgáltatásra. Ha ezt elég sokszor eljátsszák, akkor folyamatosan életben tartható (kis szerencsével) az érdeklődés.

A Wired magazin már tizennégy éve kéri fel olvasóit a szavazásra, hogy döntsék el, mely termékekre és szolgáltatásokra illett a vaporware jelző az elmúlt évben (sorban a 2001-es, 2002-es, 2003-as, 2004-es, 2005-ös, 2006-os, 2007-es, 2008-as, 2009-es év listái magyarul). A napokban meg is születet a tízes (szégyen)lista; csapjunk is a lovak közé, azaz lássuk, hogy ezúttal mely termékek/szolgáltatások érdemelték ki a kétes dicsőséget jelentő titulust!

11. Duke Nukem Forever
Mindenki kedvenc vaporware játéka, a Duke Nukem Forever 2010-ben sem jelent meg. A fejlesztők végül feladták a bohózatba fordult programozást, de végül érkezett megmentő: a Borderlands-et is kódba álmodó Gearbox Software vette a kezébe az ügyet. A fejlesztő- és kiadóváltásnak köszönhetően valószínűleg most szerepel utoljára a Wired vaporware listáján, ezért kivételeztek vele (ismét) a szerkesztők, így megkaphatta az eddig sosem létező tizenegyedik helyet. Igaz, egyszer már 2007-ben is lelkendeztünk a Duke Nukem Forever megjelenésével kapcsolatban…

10. Spider-Man: Turn Off the Dark
Musical a Pókember történeteiből? Bármilyen furcsán is hangzik, az elrugaszkodottnak tűnő elképzelést megpróbálták megvalósítani. A Broadway-re tulajdonképpen meg is érkezett a darab, de a bemutatkozás egyenesen katasztrofálisra sikeredett. Hiába sikerült megnyerni olyan hírességeket a musical létrehozásához, mint például a U2 énekese, Bono, és hiába költöttek rá összesen 65 millió dollárt (amivel egyben minden idők legdrágább Broadway darabjává is vált), a főpróbán tapasztalt számos technikai nehézség – többen súlyosan meg is sérültek a szerepek alakítása közben – végül csúfos buktába torkollott. Éppen ezért az „éles” megnyitót decemberről februárra tolták át, vagyis a new yorki nagyközönség nem láthatta még Pókembert musicalben. Lehet, jobb is így…

9. L.A. Noire
Rockstar Games – a név, ami örökre összefonódott a Grand Theft Auto játékkal. A fejlesztő úgy gondolta, próbára teszi tudását egy másik játék kapcsán, ez lett az L.A. Noire. Illetve nem lett, hiszen az Xbox 360-ra és Playstation 3-ra beígért, 1940-es években játszódó detektívjáték nem jelent meg 2010-ben. Ennek legfőbb oka egy harmadik szoftver, a Red Dead Redemption debütálásában kereshető: utóbbi annyira sikeressé vált, hogy elvitte a Rockstar Games fejlesztői erőforrásának javát, így az L.A. Noire-t kénytelenek voltak az idei évre csúsztatni. Ezt azonban nem először teszik már: a 2004-ben bejelentett játéknak 2007-ben kellett volna megjelennie. De messze még az út a Duke Nukem Forever trónjáig…

L.A. Noire

8. Kno Tablet
Kétségtelen, hogy a 2010-es év a táblagépek piaci sikerének kezdetét jelentette, az idei azonban minden bizonnyal átütő lesz a kisgépek számára. Bár némelyik már nem is annyira kicsi – sokan még az Apple féle iPad 10 colos képátlóját is nagynak tartják, mit szólnának akkor a Kno tabletéhez, amely egyenesen 14,1 colos méretű? Semmit, mert a fejlesztés nem ért révbe, sem ez, sem a szintén beígért kétképernyős táblagép nem jelent meg az itthon kevéssé ismert Kno kínálatában. Igaz, a cég azt állítja, hogy karácsony előtt pár nappal már megkezdte az előrendelések teljesítését, de mivel csak limitált mennyiségben áll rendelkezésére a masina, nyugodtan vehetjük ezt is 2010 egyik vaporware-ének.

Kno tablet

7. Androidos Netflix
Ismét egy hazai körökben keveseket megmozgató fejlesztésről van szó. Az angolszász országokban sokan várták az androidos Netflix megjelenését, ám ez nem következett be tavaly. A Netflix online teszi elérhetővé televíziós sorozatok és filmek megtekintését, teljességgel kiiktatva a televíziót, mint műsortovábbító közeget. Sajnos a szolgáltatás asztali PC-kre fejlesztett változata sem érhető el itthon, így a magyar internetezők számára kevéssé jelent érvágást az androidos változat meg nem jelenése. Az okok között egyébként leginkább a hollywoodi stúdiók DRM-aggályai emelhetők ki: az Android nem biztosítja azokat a másolásvédelmi eljárásokat, amire a pénzéhes jogtulajdonosok ácsingóznak.

Netflix

6. Notion Ink Adam
Az indiai Notion Ink 2009 végén hódította meg a kütyürajongók szívét, amikor bejelentette Androidot futtató Pixel Qi kijelzőt alkalmazó Adam táblagépét. Azt ígérték, hogy 2010-re megjelenik, ám ez nem következett be. December közepén kezdődőt csak meg az Adam előrendelése – ekkor a Pixel Qi változatból elérhető példányokat pár óra alatt elkapkodták, és az olcsóbb, LCD-s kialakítású modellek is elfogytak pár nap alatt. De a 10 colos tabletek ennek ellenére nem jelentek meg: az első szállítások csak január végén esedékesek. Mivel ez már a második táblagép a listában, érdemes megjegyezni az új, ilyen eszközökre húzható skatulya nevét: vaportablet.

5. Chrome OS laptopok
Továbbra is maradunk a hordozható számítógépeknél, és még mindig Google-lel kapcsolatos eszközökről van szó. Az Androidon kívül ugyanis egy másik, kifejezetten netbookok számára készített operációs rendszert is fejlesztenek az amerikai vállalat mérnökei. Sajnos nem készültek el vele 2010-re (az eredeti határidő december volt), és könnyen lehet, hogy a tabletek időközben egyszerűen felzabálják a netbook piacot, így mire megjelenik (mostani információk szerint 2011 közepén), már aktualitását veszti. Ha csak nem készül belőle táblagépre optimalizált verzió.

CR-48 laptop (Google Chrome OS)

4. Black Mesa
Habár egy teljes év eltelt már az eredeti megjelenési időpont óta, továbbra sem jelent meg az eredeti Half Life 2 motorján alapuló, rajongók által készített játék. Érdekessége, hogy az első részt kellene a kor követelményeinek megfelelően újraalkotnia, Gordon Freeman korábbi kalandjainak bemutatásával. Igaz, azóta már eljárt az idő a HL2 motorja felett is, kérdéses, hogy sikerre lehet-e vinni egyáltalán ennyi tologatást követően a játékot.

3. 64 bites Flash Player
Már több mint egy évtizede elérhető az x86-os architektúra 64 bites kiterjesztése, nagyjából 7-8 éve nem is lehet, csak 64 bites processzort kapni PC-s fronton. Számos szoftverfejlesztő azonban még mindig adós maradt néhány, a 64 bites architektúra erejét kihasználó portolással. Ide tartozik az Adobe is, ami Flash Playerét illeti: az elsősorban webes animációkhoz és videókhoz használt lejátszóból még mindig csupán 32 bites létezik. Állítólag a 64 bites változat nagyobb teljesítményre lesz majd képes és stabilabbá is válik – de hiába dolgoznak már rajta 3 éve, csak nem jelent meg 2010-ben sem.

2. Half Life 2: Episode 3
Újfent a Half Life 2-ről van szó: a Wired olvasói – és sokmilliónyi rajongó – szerint a tavalyi év egyik legjobban várt, ám végül meg nem jelent vaporware játéka Gordon Freeman kalandjainak legújabb epizódja. A három epizód együttesen adná a Half Life 3-at, mivel a fejlesztők a második rész kiadása után úgy döntöttek, hogy epizodikus formában fogják folytatni. Erre a második rész létrehozásánál megtapasztalt, évekig tartó csúszás késztette őket – úgy látszik, a szervezési, fejlesztési problémákon sajnos nem segít a történet szétdarabolása sem.

Half Life 2 - Episode 3 artwork

1. Fehér iPhone 4
Csak felkerült az Apple is a magazin listájára – ezúttal a fehér színű iPhone kapcsán érdemelte ki részvételét a vállalat, sőt, ezzel mindjárt az első helyet sikerült megszereznie. Mi is többször írtunk a helyzetről. Az első vélekedések szerint festéssel kapcsolatos probléma áll a háttérben: állítólag a telefont gyártó vállalat nem tudott olyan fehér home gombot beszerezni, ami színben illeszkedne az előlap fehérjéhez. Két héttel később újabb teória látott napvilágot, mely a készülék melegedésében látja a fő hátráltató tényezőt: a használat közben termelődő hő ugyanis nyomot hagy a világos készülékvázon, elszíneződik, sárgássá válik a festék. Ilyen tempó mellett az sem kizárt, hogy már csak a következő generációs iPhone lesz fehér…

fehér apple iphone 4

Ennyi volt a Wired 2010-es vaporware listája, jövőre ugyanitt, (nagyjából) ugyanekkor találkozunk!Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek