Connect with us

Hirdetés

technokrata

A világ legnagyobb panorámafotója

Smart home

A világ legnagyobb panorámafotója

Már nem Budapest a csúcstartó – 80 gigapixeles világrekord.

Elképesztően apró részletek, még a járókelők arca is tisztán kivehető két kilométeres távolságból azon a Jeffrey Martin által Londonról készített felvételen, amely jelenleg a világ legnagyobb körpanorámás fotója. Ezt megelőzően szintén Jeffry volt a csúcstartó az idén tavasszal Budapestről készített 360 fokos 70 milliárd pixeles felvételével. A 7886 különálló felvételből összeszerkesztett londoni 80 gigapixeles panorámakép a Fujitsu Celsius elnevezésű munkaállomásainak legnagyobb teljesítményű és leggyorsabb modellje segítségével készülhetett el.

London in 80 gpixels

A felvétel 400 ezer pixel széles és 200 ezer pixel magas, vagyis összesen 80 milliárd pixelből áll. A kép 36 méter hosszú és 17 méter magas lenne kinyomtatva, de az online változatban élvezhető leginkább. Itt ugyanis olyan mélységig bele lehet nagyítani a kép tetszőleges részeibe, hogy akár a kilométerekre lévő épületek legkisebb részletei is tisztán kivehetők.

A fotókat Jeffrey Martin, a 360Cities munkatársa három nap alatt készítette el egy magas épület, a Centre Point toronyház tetejéről. Ezt követte az a hat hétig tartó számítógépes munka, amelynek során a fényképeket egymás mellé szerkesztette. Miután elkészítette a nagyfelbontású fotókat, meg kellett oldania, hogy a kép szerkesztéséhez a rendelkezésére álló számítógépes teljesítmény tízszereséhez hozzájusson.

Ezt a Fujitsu Celsius munkaállomása segítségével érte el, melynek legnagyobb teljesítményű modellje 192 GB RAM-mal és 2 darab hatmagos processzorral rendelkezik. A kép összeillesztéséhez és rendereléséhez használt Fujitsu hardverrel egy 200 ezer x 100 ezer pixeles panorámakép rendereléséhez kevesebb mint 4 órára volt szüksége a fenti munkaállomásnak. Egy normál sebességű, 8 magos, 16 GB-os géppel ez tízszer több időt vett volna igénybe.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés