Connect with us

A világ legnagyobb panorámafotója

Smart home

A világ legnagyobb panorámafotója

Már nem Budapest a csúcstartó – 80 gigapixeles világrekord.

Elképesztően apró részletek, még a járókelők arca is tisztán kivehető két kilométeres távolságból azon a Jeffrey Martin által Londonról készített felvételen, amely jelenleg a világ legnagyobb körpanorámás fotója. Ezt megelőzően szintén Jeffry volt a csúcstartó az idén tavasszal Budapestről készített 360 fokos 70 milliárd pixeles felvételével. A 7886 különálló felvételből összeszerkesztett londoni 80 gigapixeles panorámakép a Fujitsu Celsius elnevezésű munkaállomásainak legnagyobb teljesítményű és leggyorsabb modellje segítségével készülhetett el.

London in 80 gpixels

A felvétel 400 ezer pixel széles és 200 ezer pixel magas, vagyis összesen 80 milliárd pixelből áll. A kép 36 méter hosszú és 17 méter magas lenne kinyomtatva, de az online változatban élvezhető leginkább. Itt ugyanis olyan mélységig bele lehet nagyítani a kép tetszőleges részeibe, hogy akár a kilométerekre lévő épületek legkisebb részletei is tisztán kivehetők.

A fotókat Jeffrey Martin, a 360Cities munkatársa három nap alatt készítette el egy magas épület, a Centre Point toronyház tetejéről. Ezt követte az a hat hétig tartó számítógépes munka, amelynek során a fényképeket egymás mellé szerkesztette. Miután elkészítette a nagyfelbontású fotókat, meg kellett oldania, hogy a kép szerkesztéséhez a rendelkezésére álló számítógépes teljesítmény tízszereséhez hozzájusson.

Ezt a Fujitsu Celsius munkaállomása segítségével érte el, melynek legnagyobb teljesítményű modellje 192 GB RAM-mal és 2 darab hatmagos processzorral rendelkezik. A kép összeillesztéséhez és rendereléséhez használt Fujitsu hardverrel egy 200 ezer x 100 ezer pixeles panorámakép rendereléséhez kevesebb mint 4 órára volt szüksége a fenti munkaállomásnak. Egy normál sebességű, 8 magos, 16 GB-os géppel ez tízszer több időt vett volna igénybe.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom