Connect with us

technokrata

Bioműanyaggal a jövőért

Smart home

Bioműanyaggal a jövőért

Nagyobb lángállóság, csökkentett széndioxid-kibocsátás, nanométerű pontosság – bioalapú műanyaggal kísérletezik a Canon.

A növényi eredetű, bioalapú műanyagok meggátolják a CO2 kibocsátás növekedését és az olajkészletek kimerülését, továbbá csökkentik a környezeti terhelést is. A formálhatósággal és a folyási jellemzőkkel összefüggő technológiai akadályok, valamint az ilyen típusú alkatrészekhez megkövetelt nagyfokú lángállóság miatt a bioalapú műanyagból készült nagyméretű alkatrészek külső alkatrészekhez való felhasználása korábban igen nehézkesnek bizonyult. Hiszen ezeknek egyaránt meg kellett felelnie a külső megjelenéssel szemben támasztott követelményeknek, valamint a nagy mechanikai szilárdság és ellenálló-képesség feltételeinek is.

A Toray nanométeres méretű polimer szerkezetek kialakítására képes anyagtervezési technológiája, valamint a Canon nagyméretű alkatrészek formázását lehetővé tévő fejlett öntési technológiája révén azonban a két vállalat az anyagjellemzők javításával sikeresen kifejlesztette az iparág legnagyobb, bioalapú műanyag felhasználásával készült külső alkatrészét.

Canon biomuanyag

Gyúlékonysági szabvány
Az UL 94 az Underwriters Laboratories eszközök és berendezések műanyag alkotóelemeinek gyúlékonyságára vonatkozó szabványa, amely az alábbi minősítéseket határozza meg a gyártóberendezések, a szerkezeti elemek és a fogyasztói elektronikai cikkek szigeteléseinek gyártásánál gyakran használt anyagok esetében: (csökkenő sorrendben) 5V, V-0, V-1, V-2, HB.

A 640 mm szélességű, 440 mm magasságú és hozzávetőlegesen 1100 gramm tömegű alkatrész a Canon nagyüzemi nyomtatásban alkalmazott, multifunkciós irodai rendszereihez használják majd fel. A lángállóság tekintetében az alkatrész az UL 94 gyúlékonysági tesztprogramban eléri az 5V minősítést. Az újonnan kifejlesztett alkatrész körülbelül tizenegyszer nagyobb és mintegy hat és félszer nehezebb, mint az eddigi legnagyobb, ugyanezt a lángállósági fokot elérő, bioalapú műanyagból készített alkatrész. Gyártása során – a hagyományos, petróleumalapú műanyagokkal összehasonlítva – várhatóan körülbelül 20 százalékkal kevesebb ipari eredetű CO2 kerül kibocsátásra.

A sikeres fejlesztés révén a bioalapú műanyag nemcsak a multifunkciós irodai rendszerek és egyéb üzleti eszközök kisméretű külső alkatrészeihez használható fel, hanem a nagyüzemi nyomtatásban alkalmazott multifunkciós irodai rendszerek nagyméretű külső alkatrészeinek cseréjéhez is. A Canon és a Toray folyamatos műszaki fejlesztést folytat a bioalapú műanyagok minél szélesebb körű felhasználhatósága érdekében, melyeket a következő öt imageRUNNER ADVANCE sorozat termékeinek egyes külső alkatrészeihez használják, a C9000 PRO/C7000/C5000/8000/6000 modelleknél.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák