Connect with us

technokrata

Kárt okozhat a túl sok információ

Smart home

Kárt okozhat a túl sok információ

Perek elvesztéséhez vezetett, amikor az ügyvédeknek még egyesével kellett átlapozniuk több száz vagy ezer aktát. Az elektronikusan tárolt adatok korában ez a szám több millió fájlra növekedett.

Módszertan
A magyarországi felmérést egy nemzetközi kutatás előzte meg, melyet a Symantec az EMEA régión belül végzett 5000 jogász részvételével. A 2010 októberében végzett magyarországi kutatásban 100 magyar jogászt kérdeztek meg az ESI növekvő szerepéről.

A Symantec nyilvánosságra hozta legújabb felmérését, melyben korábban nemzetközi, majd magyar jogászokat kérdezett az elektronikusan tárolt információk (ESI) kezelése során felmerülő kihívásokról. Azt vizsgálták, hogy a jogászok milyen korlátokkal és kihívásokkal szembesülnek az elektronikusan tárolt információk előhívása (e-discovery) kapcsán.

Érdekes eltérések figyelhetőek meg a magyar és a nemzetközi kutatás eredményei között. Bár az ESI jelentőségét figyelembe véve nem volt lényeges különbség, ezzel szemben az ESI által tapasztalható eredményeket tekintve a magyar jogászok sikeresebbnek bizonyultak nemzetközi társaiknál. A Symantec mindkét felmérésben az ESI jelentőségét az alapján mérték, hogy mekkora jelentőséggel bír az elektronikusan tárolt információ a jogászok mindennapi munkájában. A magyar jogászok 84%-a vallotta jelentősnek az ESI szerepét napi feladataik ellátásában, ez az arány külföldi társaiknál 90% volt.

A hasonlóan magas százalékarányok mellett az ESI-nek köszönhető sikeresség tekintetében a magyar jogászok jobbnak bizonyultak. Ugyanis a megkérdezett külföldi jogászok 51%-a állította, hogy okozott már problémát a növekvő adatmennyiségben való tájékozódás és ez sokszor vezetett perek elvesztéséhez, jogszabályváltozások figyelmen kívül hagyásához illetve perek és bírósági eljárások megszüntetéséhez, míg Magyarországon ez az arány csupán 15% volt.

Bár sikerességet tekintve jobbnak bizonyultunk külföldi jogász társainknál, mégis a megkérdezett jogászok szerint a legnagyobb kihívást a növekvő ESI mennyiség és az időhiány jelenti. A magyar jogászok 51%-a kritikus jelentőségűnek tartja a rohamosan növekvő adatmennyiséget, így egyre nagyobb problémát jelent mindennapi munkájuk hatékony ellátása.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp