Connect with us

technokrata

Színes elektronikuskönyv-olvasó

Smart home

Színes elektronikuskönyv-olvasó

Napfénynél is olvasható, keveset fogyaszt – és színes.

e_ink_triton_color_epaperKét napja írtunk a rugalmas kijelzőt alkalmazó elektronikuskönyv-olvasókról, és máris újabb fejlemény bontakozik ki a piacon. Az E Ink bejelentette színes Triton kijelzőjét, melyre le is csapott a Hanvon: a tajvani vállalat saját e-book olvasójában fogja alkalmazni a fejlesztést.

Hatalmas lépésnek számít ez a papíralapú kiadványok leváltása felé, hiszen napjaink háttérvilágítást nem alkalmazó, csak külső fényforrás segítségével olvasható eszközei szinte kizárólag egyszínűek (fekete), vagy néhány szürkeárnyalat megjelenítésére képesek. Színes tartalomhoz ma még többnyire saját, belső fényforrással rendelkező kijelzőre van szükség, amely azonban nem biztosít olyan természetes kényelmet, mint a papíralapú könyvek olvasásához fogható elektronikus tintát alkalmazó változatok.

Visszatérve a Tritonra: 16 szürkeárnyalat és „több ezernyi szín” megjelenítésére képes, és még közvetlen napfény hatása esetén is „teljes mértékben” olvasható, állítja az E Ink. Szemben a fent említett LCD és OLED megoldásokkal, melyek ilyen esetben jellemzően közel olvashatatlanná válnak. Az új kijelző azonban nem csak színessé teszi az olvasnivalót – és így teret ad a magazinok és képregények rajongóinak -, hanem gyorsabb is. A vállalat közlése szerint 20 százalékkal kevesebb ideig tart egy oldal renderelése. Ez ugyan korábban, csak könyvek olvasásánál nem okozott problémát, de egy újság esetében sokkal gyakrabban lapozgat az ember, ilyenkor pedig már komolyan ronthatja az elektronikuskönyv-olvasó lassúsága a felhasználói élményt.

Egyelőre nem tudni, mikor érkezik a Hanvon terméke, de ha a vállalat nem akar lemaradni a karácsonyi bevásárlószezonról, akkor igyekeznie kell. Mindazonáltal idén nem várható a színes e-olvasók elterjedése, annak ellenére nem, hogy egy másik fecske is megjelent a piacon: a Pandigital Novel terméke 800×600 pixeles felbontásban ígér kilépést a szürke világból. Elterjedésükre várhatóan akkor kerül majd sor, ha az Amazon alkalmazni kezdi őket Kindle olvasójában.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle