Connect with us

technokrata

Röntgennel nézhetünk bele az autó motorjába…

Smart home

Röntgennel nézhetünk bele az autó motorjába…

…vagy akár egy mobiltelefon belsejébe is. Roncsolásmentes anyagvizsgálat Magyarországon.

1,3 milliárd forintos európai uniós eszközfejlesztés keretében szerezte be a győri Széchenyi István Egyetem azt a röntgengépet, amely alkalmas műszaki berendezések roncsolásmentes anyagvizsgálatra. A nehezen hozzáférhető, vagy csak roncsolás útján vizsgálható eszközök teljes átvilágítására alkalmas készüléket elsősorban a járműipari kutatás-fejlesztés során használja majd az egyetem.

Együttműködés az iparral
„A náluk diplomát szerzett hallgatókat már a professzionális technológiák használatában jártas szakemberekként szinte azonnal elszívja a munkaerőpiac.” – Szilasi Péter Tamás, a Széchenyi István Egyetem stratégiai és fejlesztési igazgatója

A győri Széchenyi István Egyetem 15 milliárd forint összértékű komplex intézményfejlesztési programjának része többek között, hogy olyan laborfeltételeket és kutatási kapacitást biztosítson az elsősorban a járműipar és a közlekedési rendszerek területén működő vállalati partnereinek számára, amelynek révén konkrét piaci sikereket érhetnek el. Az egyetem a TIOP 1.3.1. pályázat keretében, 1,3 milliárd forint értékben szerzett be a hallgatók jobb felkészültségét és a K+F-et segítő professzionális laboreszközöket. A beszerzett eszközök sorából kiemelkedik az a digitális computertomográf röntgen (CTR) készülék, amely akár egy teljes motorblokk átvizsgálását is lehetővé teszi, anélkül, hogy a motort szétvágnánk, feldarabolnánk.

„A CTR gép 7 mikronos pontossággal mér és 450 KV teljesítményű, ami azt jelenti, hogy a nagyobb falvastagságú alkatrészeket is gond nélkül tudjuk vele vizsgálni. Összehasonlításképp, az egészségügyben alkalmazott röntgen készülékek 40-125 KV közötti teljesítménnyel üzemelnek. Motorblokk helyett természetesen bármilyen más tárgy szóba jöhet, amely elfér a 800×1200 mm-es vizsgálótérben. Akár egy mobiltelefont is megvizsgálhatunk vele, anélkül, hogy szét kellene szerelnünk.” – mondta dr. Czinege Imre, a járműipari fókuszú fejlesztés eszközbeszerzésekért felelős szakmai vezetője.

A legkülönfélébb anyagokból készült tárgyak roncsolásmentes vizsgálatát a CTR gép mellett egy – szintén az eszközfejlesztés keretében beszerzett – ultrahang vizsgáló gép is segíti, amely olyan módszerrel dolgozik, mintha egy mindent látó reflektorral világítanánk be az adott tárgyba. A vizsgálati módszer alkalmazása jelentős időbeli és anyagi megtakarításokkal jár.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle