Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hazai kutatás: nanoszerkezetű csontpótló

Smart home

Hazai kutatás: nanoszerkezetű csontpótló

Koreában bizonyíthat élesben az új magyar fejlesztés.

Implantátumokkal ma már számos beteg életében sikerülhet hatalmas javulást elérni, de a szervezet nem mindig fogadja be a mesterséges anyagokat, mint például a csontok pótlására alkalmazott fémeket. Ezért hívnak segítségül olyan beilleszkedő-képesebb, szövetbarát anyagokat, mint például a hidroxiapatit. A Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének (MTA MFA) kutatói által létrehozott természetes alapú, nanoméretű hidroxiapatit tulajdonságai kedvezőbbek a korábban alkalmazott szintetikus HAp anyagokénál. Ez a bio-anyag kémiai szempontból ugyanis hasonlít a csontszövet összetételére, így a szervezet számára könnyen befogadható: a nano-hidroxiapatit a betegnek gyorsabb gyógyulást, az orvosnak rövidebb műtéti időt jelent. Ráadásul a magyar anyag előállítása egyszerűbb, olcsóbb és környezetkímélőbb, mint a hagyományos csontpótló implantátumok létrehozása.

nano-hidroxiapatit

Tojáshéjból készített nanokrostályos kettős szerkezetű hidroxiapatit

Előállítása során az MFA kutatói egyébként kidobásra ítélt tojáshéjból és kagylóból mechanokémiai eljárással nyerik a nanoszerkezetű anyagot. A csontpótlót por, pórusos alakos test és úgynevezett hibrid kompozit formában térkitöltő anyagként használva, főleg arc- és szájsebészeti korrekciós műtéteknél alkalmazzák. A hidroxiapatit nanoszemcséket biopolimerekbe keverve úgynevezett “electrospinning” (elektromos fonás) eljárással orvosi szempontból nagyon jelentős anyag állítható elő. Ez a vattaszerű anyag 3-dimenziós szerkezetű, a nanoméretek tartományába eső vastagságú szálakat tartalmaz, melyek térkitöltő képességük mellett a csontképződést serkentő bioaktivitásuk és biokompatibilitásuk miatt is fontosak. További részletek itt.

„A nano-hidroxiapatit annyira sikeresen segíti a csontfejlődést, hogy egy kisebb csonthiány 8-12 hét alatt kiválóan pótolható. Jelenleg a folyamat lassításán dolgozunk, hogy a növekedési fázisban a csont megfelelő térfogatot érjen el. Igyekszünk olyan megoldást kifejleszteni, ami minimalizálja a fertőzések kialakulásának veszélyét.” – mondta dr. Balázsi Csaba, a nano-hidroxiapatitot kifejlesztő MTA MFA Kerámia és Nanokompozitok Osztályának vezetője.

Az MTA MFA fejlesztette tojáshéj és kagyló alapú nanoszerkezetű hidroxiapatitot (HAp) hamarosan csont helyreállító műtéteknél alkalmazhatják Dél-Koreában egy most Budapesten aláírt együttműködési megállapodás alapján. Az MTA MFA és a Gangneung-Wonju Nemzeti Egyetem Fogászati és Korrekciós Arcsebészeti Klinikája megegyezése értelmében az ázsiai országban folytatódik a hazai nano-hidroxiapatit alkalmazásának továbbfejlesztése és gyakorlati kipróbálása.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés