Connect with us

technokrata

Hazai kutatás: nanoszerkezetű csontpótló

Smart home

Hazai kutatás: nanoszerkezetű csontpótló

Koreában bizonyíthat élesben az új magyar fejlesztés.

Implantátumokkal ma már számos beteg életében sikerülhet hatalmas javulást elérni, de a szervezet nem mindig fogadja be a mesterséges anyagokat, mint például a csontok pótlására alkalmazott fémeket. Ezért hívnak segítségül olyan beilleszkedő-képesebb, szövetbarát anyagokat, mint például a hidroxiapatit. A Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének (MTA MFA) kutatói által létrehozott természetes alapú, nanoméretű hidroxiapatit tulajdonságai kedvezőbbek a korábban alkalmazott szintetikus HAp anyagokénál. Ez a bio-anyag kémiai szempontból ugyanis hasonlít a csontszövet összetételére, így a szervezet számára könnyen befogadható: a nano-hidroxiapatit a betegnek gyorsabb gyógyulást, az orvosnak rövidebb műtéti időt jelent. Ráadásul a magyar anyag előállítása egyszerűbb, olcsóbb és környezetkímélőbb, mint a hagyományos csontpótló implantátumok létrehozása.

nano-hidroxiapatit

Tojáshéjból készített nanokrostályos kettős szerkezetű hidroxiapatit

Előállítása során az MFA kutatói egyébként kidobásra ítélt tojáshéjból és kagylóból mechanokémiai eljárással nyerik a nanoszerkezetű anyagot. A csontpótlót por, pórusos alakos test és úgynevezett hibrid kompozit formában térkitöltő anyagként használva, főleg arc- és szájsebészeti korrekciós műtéteknél alkalmazzák. A hidroxiapatit nanoszemcséket biopolimerekbe keverve úgynevezett “electrospinning” (elektromos fonás) eljárással orvosi szempontból nagyon jelentős anyag állítható elő. Ez a vattaszerű anyag 3-dimenziós szerkezetű, a nanoméretek tartományába eső vastagságú szálakat tartalmaz, melyek térkitöltő képességük mellett a csontképződést serkentő bioaktivitásuk és biokompatibilitásuk miatt is fontosak. További részletek itt.

„A nano-hidroxiapatit annyira sikeresen segíti a csontfejlődést, hogy egy kisebb csonthiány 8-12 hét alatt kiválóan pótolható. Jelenleg a folyamat lassításán dolgozunk, hogy a növekedési fázisban a csont megfelelő térfogatot érjen el. Igyekszünk olyan megoldást kifejleszteni, ami minimalizálja a fertőzések kialakulásának veszélyét.” – mondta dr. Balázsi Csaba, a nano-hidroxiapatitot kifejlesztő MTA MFA Kerámia és Nanokompozitok Osztályának vezetője.

Az MTA MFA fejlesztette tojáshéj és kagyló alapú nanoszerkezetű hidroxiapatitot (HAp) hamarosan csont helyreállító műtéteknél alkalmazhatják Dél-Koreában egy most Budapesten aláírt együttműködési megállapodás alapján. Az MTA MFA és a Gangneung-Wonju Nemzeti Egyetem Fogászati és Korrekciós Arcsebészeti Klinikája megegyezése értelmében az ázsiai országban folytatódik a hazai nano-hidroxiapatit alkalmazásának továbbfejlesztése és gyakorlati kipróbálása.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle