Connect with us

technokrata

Kihalnak a számítógépek?

Smart home

Kihalnak a számítógépek?

Egyszerű eszközök egyszerű(ségre törekvő) felhasználóknak – táblagépet a sarki hentesnek is!

Tavaly ilyenkor még azon lamentált a média, vajon nem fog-e befuccsolni az Apple táblagép fejlesztése az idén, mint ahogy az az eszköz történelme során már néhányszor előfordult. Steve Jobs cége viszont tanult a korábbi fejlesztők hibáiból, és – már megint – jókor rukkolt elő valamivel, ami megragadta az emberek figyelmét. Ma már nem az a kérdés, hogy életben marad-e a koncepció, hanem az, hogy kipusztulnak-e mellőle a hagyományos számítógépek.

Samsung Galaxy Tab tablagepek

A kicsik halottak?
Steve Jobs nemrég hangot adott az iPad riválisaival kapcsolatos véleményének. Szerinte a 7 colos méretű eszközök már születésükkor halára vannak ítélve, mivel kicsik és drágák. Persze, mi mást is mondhatna az Apple látnoka, hiszen saját masinája 10 colos képátlóval rendelkezik.

A Gartner becslése szerint idén a rivális eszközökkel – mint amilyen a Samsung Galaxy Tab vagy a Toshiba Folio – együtt összesen 19,5 millió példány talál gazdára, ami szép eredmény egy relatíve új szegmens képviselőitől. Jól jelzi, mennyire vártak már a felhasználók egy hasonló eszközre, hogy a piackutató jövőre már 54,8 millió eladott táblagépet prognosztizál, ami 181 százalékos éves növekedést jelent. Egy kicsit előretekintve az időben pedig azt látják a Gartner elemzői, hogy hamarosan 200 millió fölött lesz az eladott táblagépek száma. Vélekedésük szerint 2014-re 208 millió példány talál gazdára.

Mindez persze nem megy áldozatok nélkül. „A „mindent egybe” természetű táblagépek az egyéb szórakoztatóelektronikai eszközök – az elektronikuskönyv-olvasók, mobil játékeszközök és médialejátszók – piacának kannibalizációjával terjeszkednek. Leginkább a mini noteszgépek fognak szenvedni a fenti kategória előretörésével, ami pedig megállíthatatlannak tűnik. Főleg annak tükrében, állítja Carolina Milanesi, a Gartner alelnöke, hogy a multimédiás táblagépek átlagos eladási ára a következő két évben 300 dollár alá esik.

Természetesen ez érinteni fogja a hagyományos PC-k piacát is; ahogy egyre inkább a kommunikáció kerül előtérbe az emberek érdeklődési körében, mind kevesebb – a szó mai értelmében vett asztali – számítógépet vesznek otthonra. Ugyanakkor az olcsó laptopok kevésbé válnak a táblagépek áldozatává, véli a Gartner, a (nyíltforrású operációs rendszerrel bíró) okostelefonokat pedig nem is érinti a jelenség.

Természetesen maguk a tabletek is evolválódnak – míg idén az eladott készülékeknek „csupán” 55 százaléka Wi-Fi-képes illetve van ellátva mobiltelefonos hálózati csatlakozási lehetőséggel, addigra 2014-re ez teljesen általánossá válik. Négy év múlva a Gartner szerint ötből négy táblagép már rendelkezni fog ezekkel a tulajdonságokkal.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle