Connect with us

Hirdetés

technokrata

Eperillatú pendrive

Smart home

Eperillatú pendrive

Avagy hogyan tűnjünk ki a tömegből egy zsúfolt piacon.

Lengyel memória
Két hete már írtunk a Wilk Elektronik GOODRAM márkanév alatt forgalomba hozott memóriakártyájáról. A japán Toshiba közreműködésével Európában, Lengyelországban gyártott bélyegnyi adattároló eszközről bővebben itt.

Aki nem egy barlangban töltötte az elmúlt 10 évet, az tisztában van azzal, mi is egy pendrive. Éppen az apró adattároló készülékek széles körben elterjedt mivolta miatt nehéz választani, ha vásárolni akarunk egyet. Legalább ekkora fejtörést okoz a gyártóknak, hogy termékeik kitűnjenek a tömegből. Egyre inkább háttérbe szorulnak az olyan vásárlási szempontok, mint a kapacitás, hiszen napjainkban már teljesen elfogadottnak számítanak a 2, 4, 8 GB-os példányok, amik nagyjából minden, hordozni kívánt adatot el tudnak tárolni. A sebesség sem annyira fontos tényező már, ugyanis az USB szabvány behatárolja a kis eszközök adatátviteli tempóját (igaz, az univerzális soros busz első, 3.0-s szabványára alapuló pendrive-ok már az ajtón kopogtatnak).

Mit lehet ilyenkor tenni, hogy egyedivé váljon a hordozható, memóriaalapú tárolóeszköz? Lehet vállalati szegmensbe pozícionálni például hardveres titkosítással vagy a környezeti behatások elleni extra védelemmel. De van egy talán könnyebben járható út is: a designnal vagy a vásárlói tudatosságra alapozva kell megragadni a vevő figyelmét. Ezt az utat követte a Wilk Elektronik is.

Nálunk járt Art Leather pendrive-ja 4 GB-os kapacitással rendelkezik (a kínálat egyébként 2 és 16 GB tárkapacitás közötti), és – mint a lengyel gyártó minden GOODDRIVE USB kulcsa – élettartam garanciával kerül a boltokba. Mindez önmagában még nem érdemelne figyelmet, ha nem rendelkezne speciális kialakítással. A kis eszköz ugyanis luxusérzést áraszt magából: krómozott házát fekete színű bőrborítással kombinálta gyártója, melyen diszkrét barna felirat hirdeti a pendrive márkáját és kapacitását. Ugyanakkor nem kell vagyonokat otthagyni érte a boltban: nagyjából 3000 forintba kerül a 4 GB-os változat.

gooddrive-art-leather-4gb-pendrive  gooddrive-art-leather-8gb-pendrive

A fentivel szinte teljesen megegyező paraméterekkel bír az Eco fantázianevű pendrive, mely kifejezetten a környezettudatos emberek számára készült. Ennek megfelelően csomagolása is eltér a többi GOODDRIVE-étól: újrahasznosított papírból készült tenyérnyi dobozban kerül a boltok polcaira. A kis eszköz burkolatát az egzotikus merbau fából készítették – ez a fa csak Szumátrán, Jáván és Pápua Új-Guineán honos. Kemény, tartós anyaga védi a pendrive belsejét, erezete pedig egyedi külsőt kölcsönöz számára. A kapacitás és a típusjelzés a fába maratva került rá, így nem kell attól tartani, hogy intenzív használat után lekopik. A nálunk járt 4 GB-os modell az Art Leatherrel egyező árban, átszámítva körülbelül 3000 forintért kapható.

gooddrive-eco-8gb-pendrive

Habár a fenti pendrive-ok is kitűnnek a tömegből, egy igazán extravagáns darabot tartogattunk cikkünk végére. A Fresh fantázianevű adattároló első ránézésre érdekes színét gyorsan megmagyarázza semmilyen elektronikai berendezést nem jellemző tulajdonsága. Nem véletlenül lett ugyanis rózsaszín a kifejezetten nők számára készített pendrive: amint azt a csomagolására nyomtatott eper is jelzi, a piros gyümölcs illatát hordozza. És ez nem vicc: a pendrive-nak valóban eper illata van. Emellett még narancsos, mentolos és lime-os illatokban készül az eszköz, természetesen ezeknek megfelelő színekkel a burkolaton. Árban az előző kettővel egy szinten kerül forgalomba.

 gooddrive-fresh-strawberry-4gb-pendrive             gooddrive-fresh-strawberry-4gb-pendrive

Másolási tesztjeink szerint a GOODRIVE pendrive-ok meglepően gyorsnak bizonyultak, 22-24 MB/s-os olvasási sebességgel rendelkeznek. Írás tekintetében kisebb volt a szóródás, 9-10 MB/s közötti értéket mértünk mindhárom eszköznél. Természetesen mindegyik Windows XP (és afölötti Microsoft operációs rendszer), Linux és Mac OS X kompatibilis, és, amint azt az Art Leathernél már megjegyeztük, élettartam garanciával rendelkeznek.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés