Connect with us

technokrata

Leáldozóban az emberi sofőröknek – bemutatóvideó

Smart home

Leáldozóban az emberi sofőröknek – bemutatóvideó

Nem beszélget, nem kér borravalót – taxis nélküli taxi.

Egy hete írtunk a Google önmagukat irányítani képes autókkal kapcsolatos kutatásáról, és most itt az újabb, a hagyományos sofőri szerepkört szintén megszüntetni hivatott kezdeményezés. Ezúttal azonban nem az amerikaiak, hanem a precizitásukról és autóiparukról mindig is méltán híres németek vették kezükbe az ügyet.

Kormány helyett táblagép
Egy módosított Volkswagen Passat, tonnányi érzékelő, GPS, radar és szkennerek – nagyjából így lehet összefoglalni a fejlesztést. Na és egy iPad – az Apple táblagépe szolgál ugyanis a gépjármű „vezetésére”. A Freire Egyetem AutoNOMOS Labs projektjének keretei között kutatott autóirányítási rendszer a táblagép – illetve egy, az iPaden működő alkalmazás – adataira támaszkodva értelmezi például a koordinátákat és az egyéb felhasználói parancsokat. Az alábbi videón látható az első autonóm német taxi, melyet egy iPadről irányítanak.

A leendő utas táblagépét használva rendel magának taxit. Az iPad elküldi koordinátáit a sofőr nélküli járműnek, amely a beérkező rendelést követően önműködően elnavigálja magát a kívánt helyre. Ezt a folyamatot egyébként az utas nyomon is követheti a táblagép képernyőjén, sőt, a lézerek által biztosított adathalmazt is megtekintheti valós időben (legalábbis a projekt mostani fázisában). Miután megérkezett hozzá a taxi, a beszállást követően, újabb koordináták megadásával elindulhat az utas által elérni kívánt címre.

Ha bíztatóan haladnak a fejlesztések, akkor hamarosan a taxik egy jó részében is csak az emberek megnyugtatása miatt lesznek vezetők – mint a modern metrószerelvényekben. Kérjük, vigyázzanak, az ajtók záródnak…Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle