Connect with us

Hirdetés

technokrata

Így néz ki az igazi vasember – bemutatóvideó!

Smart home

Így néz ki az igazi vasember – bemutatóvideó!

Nemrég még csak filmen láthattuk, most meg a valóságban is létezik a modernkori testpáncél.

Exoskeleton, azaz olyan csontváz, ami nem a testen belül, hanem azon kívül helyezkedik el. Nem a tudományos fantasztikum témakörébe tartozik a fogalom, hiszen a természetben is találhatók olyan lények, melyek hasonló testfelépítéssel bírnak. Gondoljunk csak az ízeltlábúakra, például a pókokra vagy a rovarokra. De részben a teknős is ide sorolható, hiszen páncélja külső csontvázként funkcionál (emellett belső vázszerkezet is erősíti az állat testét).

Az emberi faj azonban kénytelen testen kívüli eszközöket alkalmazni ahhoz, hogy megvédje magát a környezeti behatásoktól, hiszen nem rendelkezik hasonló fizikai adottságokkal. Elsőként az Alien filmekben láthattunk az emberi testet bámulatos fizikai erővel felruházó exoskeletont: Ripley egy kezdetleges testpáncélban viaskodott a bogárszerű idegen lényekkel (és saját, ember-idegen hibridjével). Kezdetleges, legalábbis akkor, ha a Vasember című filmben látotthoz hasonlítjuk. A Robert Downey Jr. főszereplésével készült alkotás(ok)ban egy ultramodern páncél biztosította a főhős számára, hogy fürgén repüljön az égben, energialövedékeket lőjön ellenségeire vagy éppen ellenálljon a rá irányuló csapásoknak.

Nos, inkább az előbbire hasonlít, de már legalább létezik az amerikai, Raytheon Sarcos névre hallgató cég XOS2 fejlesztése. A védelmi kutatásokkal foglalkozó cég „ruhája” minimális erőfeszítés mellett teszi lehetővé, hogy hordozója 70 kilogrammnyi tömeget cipeljen vagy akár négy deszkát is átüssön a sérülés minimális kockázata vagy karatetudás nélkül. Kétféle változat létezik belőle: a harci típus, amit nehéz hátizsákok szállítására fejlesztettek, illetve a logisztikai változat, amit utánpótlás (víz, élelmiszer, lőszeres dobozok vagy tanklövedékek) célhoz juttatására hoztak létre.

A Vasember Phil Coulson ügynökét játszó színész, Clark Gregg számára nyílt lehetőség a ruha első nyilvános bemutatására, melyre a vállalat Salt Lake City-beli kutatólaboratóriumában került sor. A színész elragadtatva nyilatkozott az XOS2-ról, mely egyébként már a modell második generációs, üzemanyag-hatékonyabb prototípusa. Hamarosan elkészül a „bedrótozott” változata, amiben permanensen rá lesz kötve egy külső energiaforrásra a vázszerkezet. Dr Fraser Smith, a vállalat alelnöke szerint öt éven belül megjelenik a moziban is, majd újabb öt év múlva már kötelékeitől megszabadítva, saját, belső energiaforrásra támaszkodó exoskeletonokkal találkozhatunk a mozivásznon.

Mindazonáltal van hova fejlődni, hiszen a „ruhák” repülni még nem tudnak 🙂



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés