Connect with us

Hirdetés

technokrata

Érintőképernyős mini zenelejátszó – kipróbáltuk az iPod Nano-t

Smart home

Érintőképernyős mini zenelejátszó – kipróbáltuk az iPod Nano-t

Nem azért rázom, mert elromlott!

Egy hétre kölcsönkaptuk az Apple új, negyedig generációs iPodjait, konkrétan a Touch, a Nano és a Shuffle változatot (utóbbival kapcsolatos tapasztalatainkat itt osztottuk meg). Nomen est omen, mondta Julius Cezar népe, ám ebben az esetben nem áll a mondás: a Nano, nevével ellentétben nem a legkisebb modell.

apple iPod-shuffle-vs-nano-vs-touch

Ugyanis – szemben a Shuffle-lel – ezt az iPodot az Apple ellátta egy kijelzővel. Igaz, meglehetősen picikével: a nálunk járt sötétszürke változat 1,5 colos LCD-t kapott. Mire is elég ez a kevesebb mint 4 centiméteres méret? Erre majd később térünk ki, de annyit már most elárulunk, hogy az almás vállalat egyszerre több érintés kezelésére képes panellel szerelte fel ezt a modellt.

Ahogy az összes többi iPodnál, úgy a Nano esetében is a csomagolás lejátszó alatti picike terébe zsúfolták a kiegészítőket. A standard fehér Apple-füles mellett egy külön USB-s táp/adatkábelt is kapunk hozzá. Valamilyen ismeretlen okból vezérelve a mérnökök itt nem ragaszkodtak a Shuffle-nél alkalmazott okos megoldáshoz: míg a fülhallgató szabványos mini-Jack csatlakozót használ, addig az USB-kábelhez egy külön 30 tűs csatlakozó dukál. Ezen felül még egy képekkel illusztrált, de velős, alig pár oldalas felhasználói útmutatót tartalmaz a műanyag doboz.

Apple ipod nano 3.jpgNagy pozitívuma a készüléknek, hogy a többi változathoz hasonlóan ez is töltött akkumulátorral kerül a felhasználóhoz, vagyis akár azonnal használható – persze, csak miután elvégeztük a telepítési és zenemásolási lépéseket. Az első bekapcsolást követően ki kell választani a használandó nyelvet, ami között a magyar is megtalálható. Már ennek során látszik, hogy a felbontás szinte tökéletes (ezt a 240×240 pixeles részletességnek köszönheti), kis túlzással azt írhatnánk, hogy nem sok különbség van a rá ragasztott matrica és a kijelző nyújtotta kép között. Ugyanakkor a betekintési szög hagy még kívánnivalót maga után; igaz, ilyen pici méretben nem okoz gondot mindig szemből nézni az LCD-t.

Biztos kevesebb ideig bírja szuflával, mint a Shuffle – gondolhatnánk, de ez nem igaz. Egyrészt a nagyobb méret miatt nagyobb lítium-ion akkumulátor kerülhetett bele, másrészt pedig az Apple mérnökei „képernyővédőt” alkalmaztak a kis lejátszónál. Ez konkrétan annyit jelent, hogy pár másodpercnyi érintésmentes időszak után a Nano automatikusan leveszi a fényerőt, majd további néhány másodperc után kikapcsolja az LCD-t. Ilyen állapotban megszűnik a kijelző fogyasztása, a nagyobb akku miatt viszont tovább – az Apple állítása szerint akár 24 órán keresztül – bírja egy töltéssel.

Önkéntelenül is összehasonlítható a Nano a Shuffle-lel, hiszen ugyanazon koncepció szülötte mind a két iPod. Jelen cikkünk alanya is rendelkezik például csiptetővel, aminek segítségével ruhánkra rögzíthetjük a kis lejátszót. Igaz, a Nano majdnem dupla olyan „nehéz”, mint kistestvére, de 21 grammos tömege még mindig nagyon kényelmesen használhatóvá teszi.Apple ipod nano

Begombolva
Tekintve, hogy érintőképernyős médialejátszóról van szó, mindössze három gomb került a készülékre. A képernyő be- és kikapcsolására szolgáló fémlapocska mellett a hangerőt változtathatjuk külső kezelőszervekkel – és finito, ahogy az olaszok mondanák. Minden egyéb funkciót ugyanis vagy az érintőképernyővel, vagy rázással érhetünk el.

Tekintélyes méretű tárterületet kapott a lejátszó, 8 és 16 GB-os modell létezik (nálunk utóbbi vendégeskedett). Ekkora területre már nagyon komoly zenei gyűjtemények is felhalmozhatók, persze az iTunes telepítését és használatát most sem ússzuk meg. A nagymennyiségű dal eltárolásából következően sokkal több értelme van például a véletlenszerű lejátszásnak. A dalok között a kijelző érintése nélkül, pusztán a készülék megrázásával válthatunk. És ezt szó szerint kell érteni: egy apró mozdulattal elindíthatjuk a következő, véletlenszerűen választott zenét. Emellett jobban domboríthat a Genius mix funkció is: a kis iPod szoftvere automatikusan képes kiválasztani és aztán lejátszani az azonos stílusba illeszkedő dalokat.

Amit érdemes még megemlíteni zenevonalon: tud normalizálni (vagyis nem fogja egy halk dal után a következő, hangosabb szétrepeszteni a dobhártyánkat), sokféleképpen hangszínt szabályozni, és hangáttűnésre is képes. Hatalmas piros pont, hogy ebbe a modellbe már jutott rádió, így ha elunjuk zenéinket (ami ekkora tárterület esetén azért elég sokára következik be), pár mozdulattal átállhatunk rádióhallgatásra.

Apple ipod nano 2.jpg

Apropó, mozdulatok! Az iPod Touch-ról ismerős kezelőfelület köszön vissza, csak kisebb méretben. Az érintéssel vezérelhető felület egyszerre négy ikont tartalmazhat, rajta keresztül érhetjük el a legtöbb funkciót. Többek között „beletekerhetünk” a számokba, megváltoztathatjuk a lejátszás sorrendjét, beállíthatjuk/megtekinthetjük a dátumot és az időt. Sőt, extra szolgáltatásként még lépésszámlálója is van: a kis készüléket gravitációs-gyorsulás érzékelője révén akár edzéshez is használhatjuk. Ha Nike futócipőt húzunk lábunkra, akkor a cipőbe rakott érzékelővel pontos képet (ritmus, idő, távolság) kaphatunk futóteljesítményünkről.

Jó-jó, de…
Tény, hogy sokkal részletesebben beállítható a grafikus kezelői felületnek köszönhetően a kis eszköz, de ha ezt egyszer megtettük, viszonylag ritkán fogjuk használni az LCD-t. Cserébe viszont mélyebbre kell a pénztárcánkba nyúlni: a 8 GB-os változat ára 45 ezer forinttól indul, míg a 16 GB-os verzióért legalább 10 ezer forinttal többet kell leszurkolni a pénztárnál (kereskedői árak összehasonlítása). Ha tehát rászántuk magunkat az újgenerációs iPod megvásárlására, érdemes előtte megfontolni, mi a fontos, és annak megfelelően választani.

Végül néhány technikai adat: az új iPod Nano 37x41x9 milliméteres fizikai paraméterekkel rendelkezik. 20 és 20K Hz közötti frekvenciaátvitelt támogat, de egyrészt a fülhallgató nem vetekszik egy elit márkás fülessel, másrészt a tömörített daloknál talán nincs is értelme ilyen széles spektrumnak. AAC, védett AAC, konstans és változó bitrátájú MP3, Apple Lossless, AIFF és WAV formátumú dalokkal egyaránt megbirkózik.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés