Connect with us

Beszédfelismerés, magyar módra

Smart home

Beszédfelismerés, magyar módra

Jól halad a Montana projektje.

A hat szervezet összefogásának eredményeként megvalósuló fejlesztés egyik meghatározó tudományos értéke a magyar hangzó szöveg felismerésének új technikáján alapul. Váradi Tamás, az MTA Nyelvtudományi Intézetének igazgatóhelyettese a Napinak elmondta, a konzorciumi részvétellel közel kétszer akkora kutatásra fordítható forráshoz jutottak, mint amelyet eddig a magyar Beszélt nyelvi adatbázis kifejlesztésére, azaz nyelvészeti alapkutatásra költöttek.
 

Befejezéséhez közeledik a Montana intelligensügyfélszolgálat-fejlesztési projektjének első fázisa. Az infokommunikációs szakma és a kutatói szféra együttműködésével olyan, a folyamatos beszéd felismerésén és szöveggé alakításán alapuló intelligens ügyfélszolgálat válik majd elérhetővé, amely javíthatja az ügyintézés módját, az ügyfelek elégedettségét.

Intelligens ügyfélszolgálat: a két szó nem feltétlenül egymást kizáró fogalom – derült ki azon a tájékoztatón, ahol egy ilyen megoldás kifejlesztésére tett első erőfeszítéseit mutatta be a Montana által vezetett konzorcium. A Magyarországon elsőként majd a Vodafone-nál debütáló rendszer a telefonáló beszédének elemzésével automatikusan a meghatározott kategóriába sorolja a hívást, további folyamatokat elindítva ezzel. Az intelligens ügyfélszolgálat megvalósítására irányuló innováció a magyar nyelvű folyamatos beszéd felismerését, szemantikai és nyelvi szövegelemzésre épülő hangbányászati eljárások kutatását és pilot rendszerben a kutatások eredményeinek integrációját célozza meg.

A közepes méretű magyar vállalatoknak – mint a Montanának – az innováció jelentheti a kitörést. Mostani fejlesztésünk is hidat képez a tudományos terület és az ipar szereplői között – jelentette ki Vadász Pál, a Montana Tudásmenedzsment Kft. ügyvezetője.

A projektet két év alatt, 2012. március végére fejezik be. A kísérleti ügyfélszolgálati rendszer a Vodafone Magyarország 2009-ben felavatott, miskolci székhelyű Regionális Ügyfélszolgálati Központjában működik majd. A hazánkban egyedülálló újdonságot jelentő integrált rendszer komplex kutatás-fejlesztési együttműködés keretében valósul meg, az infokommunikációs szakma és a kutatói szféra összefogásával. Az innovatív hangbányászati eljárások kutatásában részt vesz a THINKTech Kutatási Központ, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék, az MTA Nyelvtudományi Intézete és az Aitia International Informatikai Zrt. is. A Montana által vezetett, 336 millió forintos projekt fejlesztésében – amelyhez az EU és a magyar állam összesen 218,4 millió forint támogatást nyújt – részt vesz s egyben a pilot helyszínét biztosítja a Vodafone Magyarország Zrt., amely így az országban először alkalmazhat majd hangfelismerő rendszert call centerében.

A kutatás a BME-TMIT és jogelődjei több évtizedes beszédtechnológiai szellemi hátterének eredményeire épül. A BME-TMIT és a THINKTech Kutatási Központ együttműködésében dolgozzák ki a telefonos ügyfélszolgálatok speciális igényeihez illeszkedő beszédfelismerési módszertant és alkalmazást, az eredményeket a BME-TMIT az egyetemi oktatásba is visszacsatolja. A beszédfelismeréshez szükséges eszköztárat, illetve az új eljárások ipari használatra alkalmas implementációját, integrációját az egyetemmel évek óta együttműködő Aitia International Zrt. biztosítja. A kutatáshoz elengedhetetlen ügyfélszolgálati beszédadatbázisok előkészítését az MTA Nyelvtudományi Intézete végzi.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom