Connect with us

Befellegzett a spanyol nyelvnek

Smart home

Befellegzett a spanyol nyelvnek

Microsoft: Adios amigo.

A délnyugat-európai országban kisebb-nagyobb zúgolódások közepette számoltak be a Microsoft legújabb húzásáról, melyet mozgásérzékelős játékvezérlője kapcsán lépett meg a szoftverfejlesztő vállalat. A múlt héten Bilbao-ban tartott sajtótájékoztatója szerint a Kinect novemberi indulásakor csak három nyelven lesz kezelhető a szerkezet: angolul, japánul és ”mexikóiul”. Spanyolul nem.

De hiszen Mexikóban is spanyolul beszélnek – merülhet fel az olvasóban, de ebben csak részben van igaza. Az USA déli szomszédjának nyelvi alapját valóban a spanyol adja, ám a helyi dialektus az elmúlt évszázadokban annyira külön fejlődött az „óhazától”, hogy a két nyelv, a spanyol és a mexikói kezd érezhetően eltérni egymástól. Hasonló a helyzet, mint a brit és az amerikai angol esetében; de amerikanisztikában járatosak számára elég csak a manhattani és a bronxi angol közötti különbségeket említeni (holott mindkettőt New Yorkban beszélik).

Bemutatok a tévének
A 150 dollárba kerülő vezérlő közvetlenül bedugható az Xbox 360-ba, és egy kamerából, hangérzékelőkből és mozgásérzékelő szenzorokból áll, melyek az emberi test 48 pontjának elmozdulását tudják lekövetni. Emellett hang- és arcfelismerésre is képes, másodpercenként 30 képkocás sebességgel rögzíti és elemzi a játékos(ok) mozgását. Bővebben itt.

A Microsoft lépése természetesen sérti a spanyolok nemzeti öntudatát – igaz, az országban a kisebb közösségek, mint a katalánok vagy a baszkok, identitását jobban meghatározza a spanyolon belüli népcsoporthoz való tartozásuk. De legyen bármilyen is az anyaország reakciója, kétségtelen, hogy a 111 milliós mexikói lakosság nagyobb piacot jelent, mint a szinte csontra 40 millió állampolgárral bíró Spanyolország, így érthető a redmondiak döntése. Akik egyébként siettek csillapítani az indulatokat azzal, hogy hamarosan (a jövő év tavaszán) érkezik egy nyelvi patch, ami már a „tiszta” spanyolt is tartalmazni fogja.

A mozgásérzékelős konzolvezérlést a Nintendo Wii indította útjára 2006 novemberében, mellyel az Xbox 360 és a Playstation 3-hoz képest alapvető újítással tudott a piacra lépni. Nem meglepő, hogy az elmúlt időszakban mind a Sony, mind a Microsoft igyekezett kihasználni a japán cég gerjesztette felhasználói érdeklődést. Még a Lenovo is látott fantáziát a dologban, amint arról nemrég mi is beszámoltunk, készülőben a kínaiak saját, eBox nevű konzolgépe.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom