Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mennyire veszélyes a 3D? Az orvos válaszol

Smart home

Mennyire veszélyes a 3D? Az orvos válaszol

Szemkárosító vagy sem? Hivatalos választ kaptunk.

Foglalkozását tekintve szemész orvos Dr. Mark Borchert, aki nemrég a Gamasutra magazinnak adott interjújában nyilatkozott a 3D-s játék, mint szórakozási forma szemre gyakorolt káros hatásairól. A kérdés komolyan mozgatja az emberek fantáziáját – amint arról mi is írtunk, habár az újfajta kikapcsolódási forma egyelőre még csak néhány ember számára érhető el, ám ezen keveseknél is előfordulhatnak nem kívánt élettani, egészségügyi hatások. A Samsung például sem részegeknek, sem terhes nőknek nem ajánlja a háromdimenziós látványvilágot; a Nintendo pedig a gyerekeket félti – miközben pont nekik készít 3D-s kézikonzolt…

Visszakanyarodva Borchert doktorhoz: az orvos állítja, hogy a 3D egyáltalán nem jelent akkora veszélyt a gyerekek látószervére, mint ahogyan azt hisszük. Az új technológiától való félelem természetes, nyilatkozta Borchert, de véleménye szerint valószínűtlen, hogy maradandó károsodást okozna a látásban. „Egyes embereknek kényelmetlenné válik [a 3D-s szórakozás], szemfáradást vagy fejfájást okoz, vagy ritkább esetben hányinger vagy egyensúlyvesztés érzetét kelti, de semmilyen bizonyítékkal nem rendelkezünk arról, hogy permanensen ártana a látásnak, a szemeknek vagy bármilyen, ehhez hasonló hatással járna.” – közölte a szakember.

Noha a doktor nyilatkozata megnyugtató lehet, azért talán mégis érdemes óvatosnak lenni a háromdimenziós látványvilággal. Pusztán azért, mert még nincsen bizonyíték maradandó káros hatásra, ez nem jelenti azt, hogy később sem lesz. Gondoljunk csak az azbesztre, amire először mint fehér aranyként tekintettek, előnyös tulajdonságai miatt – évtizedekkel később derült csak ki, hogy belélegezve súlyos egészségkárosító hatása van, tüdőrákot okozhat.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés