Connect with us

Megrengeti a HP-t a vezér távozása

Smart home

Megrengeti a HP-t a vezér távozása

Igencsak rossz néven vette a tőzsde az egyik legsikeresebb nagyvállalati vezető, Mark Hurd váratlan távozását a Hewlett-Packard éléről.

A szexuális zaklatással megvádolt, ám csupán a vállalat etikai szabályainak megsértésében vétkesnek talált 53 éves menedzser lelépésének hírére 9,3 százalékkal esett a HP részvényárfolyama, ami nagyjából tízmilliárd dollárral kurtította meg a céget. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy volt miből veszíteni: amióta Hurd több mint öt évvel ezelőtt átvette a vállalat vezetését, a HP tőzsdei értéke majdnem kétszeresére, 108,1 milliárd dollárra nőtt, miközben a részvényindexek inkább csak oldalaztak. A vezérigazgatót két hónappal ezelőtt vádolták meg azzal, hogy egy a HP-nak is dolgozó rendezvényszervező hölggyel bensőséges viszonyba került. A június végén indult vizsgálat azonban csak annyit derített ki, hogy két éven keresztül céges kiadásként számolt el olyan ezer és húszezer dollár közötti éttermi, utazási és más számlákat, amelyek igazából magánkiadásai voltak. Hurd, aki peren kívül már megegyezett az őt bemószeroló asszonykával, visszafizeti a pénzt. A vezér a Bloomberg tudósítása szerint 12,2 millió dollár végkielégítést és több százezer HP-részvényt kap, tavaly 30,3 millió, tavalyelőtt 42,4 millió dollár jövedelmet tett zsebre.

Az igazán nagy fejfájást nem a botrány, hanem a leköszönt vezérigazgató pótlása jelenti a HP-nak, a társaság ugyanis a kellős közepén tart az elmúlt években összesen több mint 20 milliárd dollárért felvásárolt, igencsak eltérő profilú vállalatok integrálásának. Hurd Carly Fiorina helyét vette át, aki nem tudta növekedési pályára állítani az internetboomból szégyenszemre kimaradt patinás számítástechnikai vállalatot. Irányítása alatt a HP lett a világ legnagyobb pc-gyártója, ám hogy a hardverpiac lassuló növekedését ellensúlyozza, felvásárlásokkal bővítette a cég profilját. A legnagyobb szerzemény az informatikai (it) szolgáltatásokat nyújtó EDS volt, amelyért 13,2 milliárd dollárt fizetett a HP, ám ezzel az IBM mögött a világ második legnagyobb it-szolgáltatójává vált. A 3Com megvásárlásával a hálózati eszközök értékesítésében igyekszik teret nyerni a vállalat, a Palm Inc. megszerzésével pedig az okos telefonok robbanásszerűen fejlődő piacára akar betörni.

A Bloombergnek nyilatkozó szakértők szerint nagyon kevés olyan képességű menedzser van, aki egy ilyen szerteágazó profilú vállalat irányítását át tudja venni Hurdtól. A céget ideiglenesen Cathie Lesjak pénzügyi igazgató vezeti, aki nem pályázik a vezér székére, egyébként külső és belső jelöltek egyaránt versenyezhetnek a posztért.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő