Connect with us

technokrata

Válság: létszámleépítés vagy struktúraváltás?

Smart home

Válság: létszámleépítés vagy struktúraváltás?

Meglepő, hogy a magyar vállalatok nem e két alternatíva közül választottak.

Kurzarbeit
E példa Németországban már évtizedek óta ismert, ottani nevén „Kurzarbeit”, mely szó szerint „rövid munkát” jelent. A koncepció lényege, hogy bizonyos alkalmazottak munkaidejét csökkentik, így nincs szükség tömeges leépítésekre.
A kieső bért sem kell teljes mértékben nélkülöznie a munkavállalónak, ezt a bérkiesést állami támogatással kompenzálják. Össztársadalmi szinten ez mindenkinek jó: a munkavállalónak, mert nem veszíti el az állását, emellett a bére csak csekély mértékben csökken; a munkaadónak is enyhülnek terhei az állami támogatás által, valamint nem veszíti el a tapasztalt munkaerőt. Nem elhanyagolható szempont ugyanakkor az is, hogy nem nő drasztikusan a munkanélküliségi ráta és a segélyezettek köre, mely az egész gazdaság fejlődését, GDP növekedést is fékezné. Sajnos e megoldás csak rövidtávon tartható fenn.

A gazdasági válság hatásai lassan már enyhülnek, ugyanakkor még a teljes kilábalástól nagyon messze áll Magyarország. A Tudástőke konferenciasorozat közel 140 résztvevője betekintést nyert a kutatás eredményeibe, melyből megtudható, hogy a vállalatok milyen intézkedést tettek a fennmaradás érdekében.

A 2010 tavaszán megrendezett Tudástőke konferenciasorozat egyik állandó előadója, dr. Boda György, a Budapesti Corvinus Egyetem docense ismertette kutatása eredményeit, mely 30 vállalatvezetővel, döntéshozóval készült mélyinterjúra épül.

A válságból való kilábalásnak két ismert megoldása van: vagy a létszámleépítés, vagy pedig a struktúraváltás.

Meglepő, hogy a magyar vállalatok nem e két alternatíva közül választottak, hanem a többség a munkaidő- és bércsökkenés mellett döntött.

A Rába Futómű Kft. is ezt az atipikus, vagyis nem tipikus foglalkoztatási megoldást preferálta a leépítésekkel szemben – számolt be erről Mészáros Mónika, a kft. HR controlling vezetője. Ők közel egy évig átlagosan heti 32 órában foglalkoztatták alkalmazottaikat, a kieső béreket pedig állami támogatásból próbálták pótolni.

Emellett a másik pillér a válság elleni védekezésben a folyamatos képzések szorgalmazása volt, mely a hosszabb távú stratégiai gondolkodás velejárója.

A rendezvények legfőbb tapasztalata, melyet mind a résztvevők, mind ez előadók vallanak, hogy egyre fontosabb a tudás, vagyis a tudástőke védelme.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp