Connect with us

Hirdetés

technokrata

Számítógép 35 dollárért

Smart home

Számítógép 35 dollárért

India közel minimálisra szorította le a táblagépek előállítási költségeit.

A múlt hét végén mutatták be a világ második legnépesebb országában annak a táblagépnek a prototípusát, melyet nagyjából 35 dolláros áron terveznek értékesíteni. Kapil Sibal, az állam emberi erőforrások fejlesztéséért felelős minisztere Új-Delhiben demonstrálta a kis eszközt, mellyel a kormányzat választ kíván adni az ország oktatási téren való elmaradottságára.

indiai tablet prototipus 1.JPG

A linuxos, igény szerint napelemekkel is felszerelhető – és így a vidéki, infrastrukturálisan elmaradott területeken is használható – prototípus az Apple iPadjára emlékeztető külsőt kapott, és olyan alapvető szoftveres képességekkel rendelkezik, mint webes böngésző, multimédia lejátszó, PDF-olvasó. Állítólag videokonferenciát is lehet tartani segítségével. Ehhez természetesen szükség van Internet-csatlakozásra: a kis készülék támogatja a Wi-Fi kapcsolatokat. 2 GB-nyi RAM-ja elég soknak tűnik, de ha eláruljuk, hogy merevlemez nem jár hozzá, akkor azért árnyalódik a kép. Az indiaiak a hagyományos mágneses tárterület hiányát memóriakártyával orvosolták, így gyorsan és könnyen cserélhető megoldáshoz jutottak.

Az USB portokkal is ellátott masina a jövő évben kerülhet a gyerekekhez, az általános iskoláktól egészen a felsőoktatási intézmények hallgatóiig. Terjedését segíti alacsony ára, melyet az ország belső fejlesztési forrásainak (elsősorban az indiai műszaki intézet kutatóinak) köszönhetően sikerült minimális szinten tartani. Ráadásul tervezői szerint még el sem érték a padlót: a bemutatón elhangzottak szerint tovább lehet faragni a táblagép árcéduláján, nem kizárt, hogy a mostani összeg feléből is ki lehet hozni.

indiai tablet prototipus 2.JPG

Sibal az egyelőre név nélküli eszközt az amerikai OLPC laptopra adott indiai válasznak aposztrofálta. Ismeretes, hogy a One Laptop Per Child pár éve ambiciózus célt tűzött ki maga elé: olyan használható számítógépet akart előállíttatni, melyet 100 dollárból ki lehet hozni. Ez végül nem jött össze a kezdeményezés élére álló Nicholas Negropontének (a masina árát nem sikerült 200 dollár alá szorítani), viszont a XO laptop – amellett, hogy néhány fejlődő országban néhány százezres darabszámban valóban megjelent – elsősorban a fejlett világban aratott sikert. A netbook forradalmat elindító masinák (vagy legalábbis a koncepció) így a gazdag országok lakóinak játékszereivé váltak.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés